Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 10:40

Торбица Мерилин Монро, наруквица од 4,5 милиона евра – шта још чува Дирекција за управљање одузетом имовином

Више од 800 непокретних ствари, тридесетак уметничких слика чувених аутора, ручни сатови, торбица глумице Мерилин Монро, али и женска наруквица чија се вредност процењује на око 4,5 милиона евра налазе се међу имовином о којој се стара Дирекција за управљање привремено >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одузетом имовином.
Дирекција се тренутно стара о 113 кућа, 373 стана, 17 зграда, спортској хали, 250 локала и гаражних места, апартманима на Kопаонику, Златибору, Дивчибарама, Соко Бањи, 35 привредних друштава, четири хале и пет ресторана.
Такође, Дирекција чува и 29 уметничких слика аутора као што су Милан Kоњовић, Милo Милуновић, Никола Граовац, Јанош Месарош, Сергеј Апарин и Лазар Возаревић, речено је Танјугу у Дирекцији.
У депоу Дирекције налази се и 130 ручних сатова, 41 ручни сат швајцарске марке “Бреге”, женска нарукција чији је вредност процењена на око 4,5 милиона евра и торбица холивудске диве Мерилин Монро, која је наводно продата на аукцији 1999. године за милион америчких долара. Имовина проистекла из кривичног дела се одузима од особа против којих се воде кривични поступци, а може да буде одузета сва имовина која је очигледно несразмерна са њиховим законитим приходима.
Привремено одузете предмете од историјске, уметничке и научне вредности Дирекција предаје на чување установама одговорним за чување збирки научних и културних добара и са тим институцијама закључује појединачне уговоре о депоновању привремено одузетих добара.
Дирекција је такве уговоре закључила са Народним музејом у Београду, Музејом примењених уметности, Музејом аутомобила, Историјским музејом Србије, док се привремено одузето оружје предаје на чување Министарству унутрашњих послова, а трофејно оружје музеју. Такође, Дирекција са Народном банком Србије има закључен уговор о депоновању драгоцености у сефовима, а девизна новчана средства депонују се на рачунима Дирекције код Народне банке Србије за привремено или трајно одузету имовину.
Са друге стране, привремено одузета динарска новчана средства депонују се на рачуну дирекције код Министарства финансија - Управа за трезор, у којој Дирекција има неколико рачуна као што су рачун за привремено одузети новац, рачун од издавања у закуп непокретности и рачун за новац од продаје привремено одузете покретне имовине.
Трајно одузета динарска средства, како наводе из Дирекције, иду директно у буџет Србије.
Kада је реч о возилима, из Дирекције прецизирају да органи који се боре против криминала користе део возила који је привремено или трајно одузет.
Део имовине дат је у социјалне и хуманитарне сврхе и то, како истичу, за потребе дечијих вртића, деце оболеле од ралка, деце без родитељског старања и тзв. “деце са улице”, као и за потребе програма “На пола пута”, односно за децу из домова без родитељског старања која су уписала факултете, смештај у становима или кућама по систему једно дете једна соба, док трошкове хране и школовања сноси надлежни центар за социјални рад.
Дирекција је уступила 23 непокретности у Београду, Новом Саду и Нишу, чија је вредност око 35 милиона евра.
Такође, сигурним кућама за жене жртве породичног насиља дато је неколико стотина ТВ апарата, као и друге електронске опреме, а студентском одмаралишту "Београд" дато је 250.000 литара дизел горива за потребе објеката за смештај домаћих и иностраних студената и студентских манифестација у Београду, на Палићу и на Златибору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.