Izvor: RTS, 27.Avg.2023, 15:20

Ужарили се термометри, у Лозници забележено 38 степени

Крај августа донео је неочекивано високе температуре, а жива у термометру је у Лозници достигла чак 38. подељак. У деловима Србије на снази је црвени метео-аларм, а Хидрометеоролошки завод је издао и упозорење на високе температуре.
У 15 часова најтоплије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у Лозници где је измерено 38 степени, док је степен мање у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици, Ваљеву и Лесковцу, подаци су РХМЗ.
У Западној Србији, Шумадији, Поморављу и Југоисточној Србији на снази је црвено метео-упозорење, док је у остатку земље укључен наранџасти метео-аларм. То значи да су временске прилике опасне и да је потребно пратити обавештења и слушати савете стручњака.
Веома топло ће бити и у понедељак, а промена времена очекује се у уторак, када ће температура бити нижа за 7 до 10 степени, уз кишу и пљускове, понегде и краткотрајне непогоде.
Прогнозирана је и висока вредност УВ индекса, што значи да је зрачење високо и да је потребно предузети мере заштите. Опште је правило да у периоду од 10 до 16 часова треба избегавати излагање сунцу.
Такође, препоручљиво је коришћење препарата са заштитним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Требало би користити фактор заштите од сунца СПФ-30 и више, који штити од УВА и УВБ зрачења.
Када је реч о одећи, препоручује се ношење капа и шешира са широким ободом и одеће светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима, или специјалне одеће са заштитним фактором (одећа са UPF [ultraviolet protection factor] ознаком).
Препоручује се и ношење наочара са 100 одсто УВА/УВБ заштитом, али и козметика и контактна сочива који нуде УВ заштиту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.