Izvor: Arte, 16.Dec.2019, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

36 pitanja Stanka Gagrčina

2019. godinu završavamo pitanjima, a njih ukupno 36 pripremio je Stanko Gagrčin na istoimenoj samostalnoj izložbi koja se otvara u ponedeljak 16. decembra od 20 časova u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.

Gagrčin dolazi iz Novog Sada, gde je diplomirao scensku arhitekturu, tehnologiju i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka, ali već neko vreme stvara video radove i instalacije. Svoj rad prikazivao je grupno na izložbama u okviru Bitef festivala, na Kalemegdanu, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine tokom 2016. Prosle godine bio je gost galerije Homesession u Barseloni, na dvomesečnoj umetničkoj rezidenturi.

Pred publikom Gradske galerije debituje projektom 36 pitanja, multimedijalnom interdisciplinarnom i interaktivnom instalacijom koja se razvija isključivo u virtuelnom prostoru i bavi se sličnostima i razlikama između medija filma, video umetnosti, video igara i virtuelne realnosti. Gagrčinov cilj je stvaralaštvo koje počiva na preseku ovih medija ali uključuje i publiku, koja se poziva da uroni u virtuelnu prezentaciju. Narativ ove instalacije razvija se na temeljima psiholoških istraživanja Artura Arona, čiji se eksperiment sastojao iz 36 pitanja a bio usmeren na parove. Gagrčinovo stvaralaštvo teži slojevitošću koje se razvija sa svakim pitanjem svakom paru, likovnom, ekspresivnom, simboličkom i emocionalnom slojevitošću. Svakom pitanju dodeljuje se monumentalni prostor, koji je simetričan, nekada i sakralan kako bi se arhitekturom odredio smer pitanja koja postaju intimnija i samim tim suštinska za analizu i samoanalizu. Dok arhitektura podstiče na istraživanje virtuelnog prostora sama pitanja vode u smer istraživanja emocionalnog prostora koji je podjednako virtuelan ali suštinski veoma značajan.

36 pitanja postavljaće se sve do 29. decembra, svakog dana od 14 do 20 časova, ipak ovo nije poslednja izložba desete izlagačke sezone, već publiku očekuje još jedno iznenađenje početkom 2020. godine.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Doček Nove 2020. godine u Sava Centru: klasika i latino ritmovi

Izvor: DobreVesti.rs, 16.Dec.2019

Dočekajte Novu 2020. godinu u Sava Centru uz klasiku i latino ritmove. . .  . U okviru manifestacije Beogradska zima 2019/20. i ove godine biće organizovan program NOVA GODINA “OTMENO” u Sava Centru, u organizaciji Doma omladine Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.