Izvor: RTS, 14.Mar.2024, 10:07

Јовановићева за РТС: Вирус грипа у слабљењу, 36 потврђених случајева морбила

У овом тренутку је 36 потврђених случајева морбила, највећи број инфицираних је на територији Београда“, рекла је директорка "Батута" Верица Јовановић, апелујући на вакцинацију. Ситуација у вези са грипом је стабилнија - за око 20 процената је пао број инфицираних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у односу на претходну недељу, напоменула је она.
Кијате, кашљете, цури вам нос, црвене су вам очи...Према подацима из домова здравља, ових дана у амбулантама је више и одраслих пацијената и деце - и због алергија и због респираторних инфекција.

Директорка Института за јавно здравље "Батут" Верица Јовановић рекла је за РТС, говорећи о морбилама, да се ради о веома инфективном узрочнику који уколико је присутан у циркулацији - а код нас свакако јесте, даје већи број инфицираних.
"Ми данас имамо пораст, тај пораст није велики, али у овом тренутку имамо 36 потврђених случајева морбила, највећи број инфицираних - 30 је територији Београда“, рекла је Јовановићева.
Према извештају од пре недељу дана потврђена су 32 оболела.
Када је реч о вакцинацији, апелује на редовно вакцинисање према програму обавезне имунизације, нарочито вакцинација првом дозом је значајна за децу мањег узраста.
"На такав начин ћемо утицати на спречавање заражавања и свих компликација које вирус морбила доноси“, рекла је она.
У најтежем стању млађи од годину дана Јовановићева каже да је било и хоспитализовнаих особа, а у најтежем стању су млађи од годину дана. Од 36 потврђених случајева, 30 је невакцинисано и са непознатим вакциналним статусом.
"Потврђено је да је 20 лица невакцинисанио. Највећи разлог за појаву и епидемију и појединачних случајева морбила је статус невакицисаности. Радимо на томе да обухват целокупне полулације буде већи од 95 одсто" рекла је она.
Број вакцинисане деце је повећан, то се види и према посетама одељењима за здраву децу. Апелујемо да бриј расте, каже Јованвићева.
Грип и велики кашаљ Према њеним речима, ситуација у вези са грипом је стабилнија, за око 20 процената је пад инфицираних у односу на претходну недељу.
У овој сезони је доминирао је тип А вируса грипа (H1N1).
Јовановићева је рекла да у овом тренутку од почетка године има 962 потврђена случаја пертусиса.
"Очекујемо да се ситуација може смиривати, и даље апелујемо на повећан обухват вакцинацијом и нарочито на правовремено вакцинисанње деце. Треба да радимо на томе да се обухват са 92 одсто повећа на неопходних 95 одсто“, закључила је Јовановићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.