Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 22:04

Спор дуг 32 године због једрењака "Јадран" - Хрватска упутила Црној Гори протестну ноту

Хрватска је упутила протестну ноту Црној Гори због обележавања 90 година школског брода "Јадран" - једрењака који Хрватска покушава да врати од 1991. године.
Бели једрењак дугачак око 60 метара изграђен је 1933. године и од тада до 1991. био је уписан у флотне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << листе хрватских лука. На ремонт у Црну Гору отпловио је 1991. године, док је био уписан у матичној луци Сплит, и до данас се налази у тој земљи, пише хрватски портал Индекс.
Црна Гора од прошле недеље низом догађаја обележава 90. годишњицу брода, због чега је хрватско Министарство спољних и европских послова у ноти изразило најоштрији протест.
"Својатање туђе имовине супротно је уобичајеним праксама, међународном праву и европским вредностима за које се Црна Гора определила", наведено је саопштењу Министарства. 
Званични Загреб је позвао Подгорицу да приоритетно приступи билатералном решавању судбине тог брода, за који се наводи да је симбол вишевековне хрватске поморске традиције, као и да избегава једностране активности које су супротне настојањима да се у духу добросуседских односа, начелима поштовања и међународног права пронађе трајно решење. 
Из Загреба напомињу да Уговор о питањима сукцесије даје правни оквир и обвезује државе настале распадом СФРЈ да реше питање војне имовине, због чега очекују да Црна Гора потврди власништво Хрватске над бродом и преда га.
Питање спорног брода остаће редовна тема свих билатералних састанака између две државе и Хрватска ће наставити да инсистира на повратку једрењака, наведено је у саопштењу.
"Јадран" је тренажни једрењак који је поринут 1933. у Хамбургу за потребе југословенске краљевске ратне морнарице.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.