Izvor: RTS, 24.Avg.2023, 08:22

После тропског таласа два дана предаха, чека нас топлији септембар у односу на 30-годишњи просек

Метеоролог Слободан Совиљ каже да након овог топлотног таласа, следи дводневно освежење, када ће температуре бити у паду за 5 до 8 степени, тако да ће се кретати око 30 до 31 степен. Очекује топлији септембар у односу на 30-годишњи просек. Прогнозирано је, каже, чак 12 до >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 17 летњих дана, са температуром вишом од 25 степени.
Србију је претходних дана захватио тропски талас са температурама вишим од 35 степени. Ноћи су топле и спарне и готово да нема спавања.

Слободан Совиљ, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Србије, каже за РТС да ће  и данас бити спарно, али са мало нижом температуром и локалним пљусковима праћеним грмљавином у централним и јужним крајевима.
Према његовим речима, температуре ће бити од 32 до 35 степени у већини крајева, док ће у Војводини пљускови изостати.
"Ово је, заправо, један десетодневни талас, током којег максималне температуре у Србији достижу од 33 до 37 степени. Ипак, након овог таласа очекујемо дводневно освежење, када ће температуре бити у паду за 5 до 8 степени, након чега би поново биле око 30 до 31 степен“, каже метеоролог, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.
Доста лепих дана биће и у септембру, прогнозирано је чак од 12 до 17 летњих дана, рекао је Совиљ и објаснио да у метеорологији летњи дан подразумева максималну температуру вишу од 25 степени.
Наводи да је прогнозирана средња максимална температура између 23 и 27 степени.
"Ако погледамо неке просечне вредности, то је позитивно одступање од два степена, дакле очекујемо топлији септембар у односу на претходни 30-годишњи просек“, навео је Совиљ.
Топлотни талас стигао са севера Африке Тропски талас је, наводи, стигао са севера Африке и прво захватио, делове Шпаније, Јужну Француску, Италију. Тамо је и даље на снази највиши црвени степен упозорења, наводи Совиљ.
Температуре су у Шпанији достизале 45 степени, а 40 степени је забележено и на југу Француске.
"Међутим, како се овај топли талас практично приближавао Балканском полуострву, мало је изгубио на снази, тако да ипак у унутрашњости Балкана температуре достижу 35 до 36 степени", рекао је Совиљ.
Према његовим речима, језгро тог најтоплијег ваздуха управо је у области Средоземља, али и Пиринејског полуострва, јужне Француске, Балкана, док је свежије на северу Европе.
"Оваква ситуација ће се задржавати и у наредних 7 до 8 дана с тим што ће језгро најтоплијег ваздуха из западног Средоземља да се премешта даље ка Црном мору и ка Малој Азији, тако да ће коначно врућина бар на западу и југозападу Европе посустати", рекао је метеоролог.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.