Izvor: RTS, 12.Avg.2023, 08:44

У притвору задржано свих 30 саслушаних хулигана, настављају се испитивања осумњичених за нереде и убиство у Атини

Свих 30 хулигана који су се у петак појавили пред истражним судијама због нереда у Атини, укључујући и главне осумњичене за убиство навијача атинског АЕК-а, задржано је у притвору. Међу њима је 28 Хрвата, један Грк и један Албанац. Саслушања се данас настављају. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Пред истражне судије и јавне тужиоце у Атини данас ће изаћи још 30 оптужених, а сутра ће се о оптужници изјаснити преосталих 45 приведених након сукоба навијача загребачког Динама и АЕК-а у којем је настрадао један младић.

Данас ће почети и прикупљање ДНК од укупно 105 осумњичених. Грчки медији су објавили да је истрагом круг главних осумњичених сведен на пет особа, и то на тројицу грчких држављана, једног Хрвата и једног Албанца.
Према полицијским изворима, са кључног видео-снимка, али и са других снимака сигурносних камера, као и са фотографија, починиоци се не могу идентификовати јер носе шлемове, фантомке и капуљаче.
Оптужени хулигани су углавном тврдили да су били на погрешном месту у погрешно време и да нису умешани у инциденте.
Случајни пролазници и нож потребан за посао Ухапшени Хрвати, навијачи загребачког Динама, пред истражним судијама су негирали да су код себе имали хладно оружје, тврдећи да само желели да гледају тренинг свог тима вече пред утакмицу.
Приведени 27-годишњи Грк и 22-годишњи Албанац изјавили су да су на месту инцидента били само случајни пролазници.
Младић пореклом из Албаније, код којег је пронађен нож на склапање, рекао је да је у понедељак увече био на послу у Новој Филаделфији.
Оптужени Албанац, који је стављен у главни ред осумњичених за убиство младића, тврди да је отишао на место инцидента тек након што је чуо буку и видео да горе бакље испред стадиона АЕК-а. 
"Док сам чекао на станици, чуо сам повике, експлозије и бакље и отишао да видим шта се дешава. Нисам учествовао у нередима", рекао је Албанац.
Што се тиче ножа пронађеног код њега, тврди да му је био потребан за посао. 
"Склопиви нож који је пронађен код мене користим у свом послу. Нисам организовани навијач, ја сам обичан спортски навијач. Идем на стадион са оцем и братом кад год могу да нађем јефтине карте. Желим да се скине тајност са моје комуникације, да се провери мој мобилни телефон и да се узме ДНК узорак, како би се утврдило да немам везе са оним за шта ме оптужују", рекао је један од главних осумњичених.
Окривљени 27-годишњи Грк, чију су продавницу у четвртак напали навијачи АЕК-а, такође је изјавио да је био обичан пролазник на месту крваве туче.
"Желим категорички да кажем да немам никакве везе са оним што се догодило у области Неа Филаделфије између хрватских криминалаца, који су дошли у Грчку да убијају и уништавају имовину и криминално организованих навијача АЕК-а, који су на сличан начин били наоружани ножевима, пајсерима, дрвеним палицама и другим опасним оружјем, што се види и на видео-снимцима", навео је Грк у изјави.
У петак су испред зграде атинског суда, у којем су десетине ухапшених давали изјаве, избили сукоби, пошто су се окупиле присталице АЕК-а.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.