Izvor: RTS, 12.Jan.2024, 16:31

Скоро 30 одсто становништва на КиМ спрема се за одлазак у првој половини 2024.

У Приштини процењују да ће 28 одсто житеља Косова и Метохије емигрирати у земље западне Европе, највише у Немачку,  у првој половини ове године, те да ће њихов одлазак највише погодити секторе грађевинарства, гастрономије, трговине и производње.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ове процене изнели су истраживачи невладиног Института "ГАП", у извештају под називом "Тенденција исељавања са Косова након визне либерализације: Утицај на радну снагу", анкетирајући 1.000 људи.
"Неки од главних налаза извештаја показују да либерализација визног режима затиче Косово у другачијој динамици од других подручја у региону у време када им је понуђено слободно кретање у ЕУ. У првој години након либерализације визног режима за друга подручја Западног Балкана, стопа емиграције није била висока и достизала је највише 2,9 одсто становништва, али је тенденција емигрирања постала много израженија на читавом западном Балкану после 2015", навео је Бљенди Хасај, виши истраживач у "ГАП"-у.
Прецизирао је да је од 2012. до 2022. године са Косова емигрирало преко 338.000 грађана, или 18,8 одсто становништва.
"Само 2022. године одселило се 41.553 грађана, а у овој години активна радна снага је смањена за 21.571 особу, док је неактивна радна снага смањена за 14.698 лица. У случају да немамо активацију неактивне радне снаге која је прилично висока, тренутно је замена недостајуће радне снаге страним имигрантима недовољна", навео је Хасај а преносе медији у Приштини.
Главни разлози за одлазак а које грађани наводе су економски услови.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.