Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 10:48

Истиче рок за пријаву за прикључење на струју, воду и гас; Весић за РТС: До сада поднето 30.000 захтева

Грађани који живе у нелегалним објектима до данас су могли да се пријаве за прикључење на воду, грејање и гас. Поједини грађани који су поднели захтев одбијени су врло брзо, јер у близини њихових објеката нема адекватне инфраструктуре. Министар Горан Весић каже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за РТС да је до сада поднето око 30.000 захтева, закључно са четвртком, а у уторак ће се знати коначни подаци.
Данас се завршава пријављивање грађана који живе у нелегалним објектима за прикључење на комуналну инфраструктуру. Одређени пунктови ће бити отворени и сутра, као што је случај са земунском општином.
Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да рок не може да буде продужен, јер је закон дефинисао да траје тачно месец дана.
"Почело је 15. септембра, радиће се сутра зато што је данас 15. октобар – недеља, а по нашем закону, када је рок завршен у недељу, може да се продужи за један дан, јер је недеља нерадни дан. Али неке општине, посебно општине где је био већи притисак грађана, а Земун је једна од тих, раде и данас", подвукао је Весић.
Износећи податак колико се људи пријавило, Весић каже да закључно са четвртком увече, тај број износи око 30.000 у Србији. Процене су биле 50.000 у Београду, али знајући како наши људи подносе захтеве у последње време, можда и буде 50.000, рекао је Весић.
У сваком случају, немамо још податке од петка, немамо за овај викенд. У уторак ћемо изаћи са коначним подацима колико се грађанки и грађана пријавило, напомиње Весић.
Највише интересовања у Београду Највише интересовања за легализацију објеката било је у Београду, око три четвртине свих захтева je у Београду што је, како каже, и нормално.
"Ту има највише нелегалних објеката. Тако да рецимо од 30.000 захтева, 21.000 је било у Београду. Ја мислим да ће се тај тренд наставити", додаје министар.
Неки су одмах добили одговор, а посебно су брзо добили одговор они чији захтев није прихваћен, јер нема одговарајуће инфраструктуре у околини њихових домова.
Шта је са одбијеним захтевима Већина њих је ипак добила добила позитивно решење од општине. Неки су добили одбијенице од самих комуналних предузећа, јер комунална предузећа немају техничке могућности да изврше прикључење. То не значи да када се створе техничке могућности да они неће моћи да буду прикључени. То значи да су сада добили право и то право могу да остваре, зависно од тога када предузеће, коме су се пријавили, да ли је то вода, гас, струја – може да изврши прикључење, објашњава Весић
Додаје да када се заврши рок од уторка, Министарство ће разговарати са комуналним предузећима да ураде додатне напоре како би се обезбедила могућност да се што више људи прикључи.
Када радите легално, морате да имате све прикључке "Ситуација да неко нема трафостаницу а има зграду показује вам шта значи бесправна градња. Јер кад радите легално, ви морате да имате све прикључке. Гради се и трафостаница, и канализација, и мрежа и немате проблеме с прикључцима", истиче он.
Када неко ради нелегално – а то су инвеститори који су људе што су се пријавили преварили, не обезбеђују апсолутно никакве прикључке, односно не обезбеђују никакве услове да се људи прикључе – онда долазимо у овакву ситуацију, наводи Весић и подвлачи да је то следећи корак који ће се рашавати са предузећима. 
Они који пријаве свој стан добију прикључак за свој стан. Али шта да се ради ако у стану имају светло, а у ходнику немају? Ко је надлежан за прикључење читаве зграде? 
"У самој уредби оставили смо могућност. Прво, свако добије за свој стан и свако може да се пријави само за свој стан. Али чак и тамо где није формирана стамбена заједница, они који су се пријавили могу да се пријаве и за заједничке просторије и да суштински плате за све, односно да обезбеде прикључак за све заједничке просторије, без обзира на то да ли ће сви станари у томе учествовати, да ли су сви станови продати", објаснио је Весић.
У овој уредби је решен и тај проблем, да је могуће урадити прикључак за заједничке просторије. То може да уради буквално један станар у згради, а може, наравно, и више њих који се пријављују, додаје Весић. 
Провера информација Одговарајући на питање колико кошта прикључак на воду, струју, гас, Весић каже да то није у надлежности министра, цене комуналних услуга нису у надлежности Министарства саобраћаја и инфраструктуре, јер то одређују прво локалне самоуправе. 
Према његовим речима, законом је то предвиђено да не би локална предузећа своје трошкове пребацивала на грађане.
Грађани могу да провере ту информацију на сајтовима локалних предузећа. Уколико сматрају да су цене више него што је цена самог прикључења, могу да упуте писмо Министарству.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.