Izvor: RTS, 31.Avg.2023, 13:31

Пројекат "Повезане школе – кораци ка будућности" донео брз интернет у 3.800 школа у Србији

Поводом завршетка пројекта "Повезане школе – кораци ка будућности" Пријепоље су посетили председница Владе Ана Брнабић и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић који је поручио да је брзим интеренетом покривено више од 3.800 школских објеката >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << основних и средњих школа у Србији. Премијерка је истакла да ће до 2025. брзим интернетом бити покривено 99 одсто територије централне Србије.
Премијерка Ана Брнабић поручила је да је обавеза Владе и циљ њене политике да се обезбеде услови да сва деца испуне потенцијале, као и да је следећа фаза коју ће руководство спровести брз и квалитетан интернет за свако место у нашој земљи.
Брнабићева је истакла да јој је нарочито драго што у Пријепољу обелажавају успешан завршетак пројекта, као и да су деца из целе Србије дошла у овај град како би показала вршњацима сва достигнућа која су постигли у оквиру пројекта у којем су учествовали.
"Данас су овде деца из Kраљева, Београда, Блаца и Руског крстура. Наша је обавеза да им обезбедимо да сутра раде послове о којима ми нисмо могли ни да сањамо, и да буду у могућности да се такмиче са најбољима из целог света, а они то могу", рекла је Брнабић.
Kако је истакла, "због тога нам је важно да сваку нашу школу опремимо интернетом, и стога данас славимо тај успех". Она је навела да ће у Пријепољу до краја 2024. године бити покривено 11 насеља, односно да ће брзим интернетом бити опремљено 1.847 домаћинстава са 6.040 становника.
Брнабићева је подсетила да је следећа фаза пројекта "корак у будућност" брз и квалитетан интернет за свако место у нашој земљи.
"До 2025. године покрићемо преко 99 одсто територије централне Србије. То је инвестиција од око 500 милиона евра, а од тога половину ће дати држава", рекла је она.
Истакла је да се не може очекивати од младих људи да остану у својим местима ако немају интернет, пошто им је ускраћена комуникација са вршњацима из других места, као и приступ електронској Управи која је потребна њима и њиховим породицама.
"У 21. веку интернет је једнако важан као струја и вода", нагласила је Брнабић. "Желимо да сваком грађанину ове земље обезбедимо да има све услове да остане тамо где се родио, или тамо где жели да буде ако се одлучи да се из града исели у неку мирнију средину", рекла је Брнабић. Навела је да из дана у дан види да се Србија мења и да иде напред.
"Важно је да сви искористимо шансу да инвестирамо у младе људе", рекла је она. Премијерка се деци обратила речима "ако вама децо не омогућимо услове ми ћемо бити криви ако не будете могли да се такмичите са вршњацима у свету".
Јовановић: Брзим интернетом покривено више од 3.800 школских објеката у Србији Јовановић је навео да је брзим, безбедним и поузданим интеренетом покривено је више од 3.800 школских објеката основних и средњих школа у Србији са 35.000 наставних просторија у којима се школује више од 730.000 ђака и ради преко 100.000 наставника и професора", истакао је Јовановић.
Истакао је да је петогодишњи пројекат "Повезане школе - кораци ка будућности" био изузетно амбициозан и захтеван, као и да је реч о првом пројекту системске изградње ове врсте у Србији. 
"Свака наставна просторија на већим локацијама основних и средњих школа, укупно 1.843 њих, је добила локалну рачунарску мрежу и интернет, од којих готово 1.000 локација има 'ултра фаст' оптички интернет, брзине веће од 300 мегабита по секунди", навео је Јовановић. 
Укупна врендост пројекта повезаних школа, каже Јовановић, је 60 милиона евра, од чега је 35 милиона евра обезбеђено из буџета, а додатних 25 милиона евра из кредита Европске инвестиционе банке.
"Министарство ће сваке године додавати додатних два милиона евра како би се размножавале додатне интернет везе и како би оне остале у потпуности бесплатне за школе", рекао је Јовановић. 
Додао је да Влада пре шест година на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић поставила дигитализацију и образовања као два кључна приоритета.
"Један од циљева нам је био да наша деца дигиталне вештине 21. века почну да користе свакодневно и да им оне постану средство за учење, усавршавање и забаву. Да прате трендове четврте индустријске револуције, али и да се трудимо да дигитално друштво у Србији буде уједно безбедно дигитално окружење", истакао је министар информисања и телекомуникација.
Јовановић је рекао да жели да се сваки део Србије равномерно развија, као и да сви млади људи, без обзира на своје место пребивалишта, добију једнаке шансе и знања као њихови вршњаци у дигитално развијеним срединама. 
Додао је да се из Министарства труде континуирано да унапреде онлајн платформу "Паметно и безбедно", чија се унапређена и редизајнирана верзија данас пушта у рад.
"Ово је први и једини институционални механизам у региону који се бави превенцијом и реаговањем на угрожавање деце у дигиталном окружењу", рекао је Јовановић.
Уз Брнабићеву и Јовановића, догађају су присуствовали и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, стални представник УНДП у Србији Јакуп Бериш и председник Општине Пријепоље Драго Попадић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.