Izvor: RTS, 14.Dec.2023, 12:09

ЕПС штампа 3,2 милиона рачуна за струју, како да их корисници замене за електронске

ЕПС наставља дигитализацију услуга. После активирања портала "Увид у рачун" где грађани могу да електронски плате рачун и прате протрошњу струје, сада позивају грађане да се определе за папирни или електронски рачун. Директора ЕПС-а Душан Живковић истиче да тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << штампа око 3,2 милиона рачуна за струју и да је циљ да се они замене дигиталним.
Скупштина Електропривреде Србије на предлог надзорног одбора прихватила je предлог да се домаћинства и мали купци, као што су оне мале радње, определе за замену папирног рачуна електронским.

 ЕПС наставља унапређење својих дигиталних услуга с циљем да омогући увид у рачуне и да папирни рачун буде замењен дигиталним.
Како до дигиталног рачуна Тренутно се штампа око 3,2 милиона рачуна за струју. Око милион и по измирује се у банкама, док око 270.000 потрошача користи портал "Увид у рачун".
Душан Живковић је гостујући у Дневнику објаснио да тај процес подразумева да преко портала "Увид у рачун", подношењем захтева на шалтеру грађани и остављањем мејл адресе у наредном периоду могу  на ту адресу добити електронски рачун и платити га на неки од изабраних начина.
То не значи да сада сви морају сада да се региструју на порталу.
"То није неопходно, али је најважније да ће себи пружити две услуге. Једна је, тај пут ће се скратити, наставиће да иду путем дигитализације и заједно са нама да учествују у том процесу. За то нема рокова, ми тај процес желимо да покренемо и да наставимо даље", истиче Живковић.
Трошак који ЕПС има за штампање рачуна биће умањен на рачуну сваког потрошача за 50 динара. 
"Желимо да потрошачи који имају еколошку свест, који желе заједно са нама да партиципирају и у заштити животне средине, елиминишу штампање рачуна и да им дамо прилику да заједно са нама иду тим процесом даље", указује директор ЕПС-а.
Грађанима најважније да имају струју, највећа потрошња за Никољдан Очекује се повећана потрошња електричне енергије од Светог Николе до Божића. Традиционално је највећа 18. и 19. децембра, уочи славе Свети Никола и на тај дан.
"Тај дан је историјски највећа потрошња. Водимо рачуна да имамо пуне депоније, пуне акумулације. Оне су и даље на нивоу 2,2–2,3 милиона тона угља. Када је у питању хидрологија, акумулације су на нивоу 550 гигават-сати (GWh). Добар је водостај и завршена ревитализација Ђердапа 1, тако да електрана са шест агрегата ради пуном снагом, производећи 20–25 одсто електричне енергије дневно. Тако да сви ти процеси уз део енергије који пласирамо на тржишту за сада гарантују стабилност и профит компанији", нагласио је Живковић.
Инвестиције у обновљиве изворе енергије Што се тиче пројекта Бистрица као подршка изградњи обновљивих извора је неком току. Постигнути су, каже директор договори за финансирања тог пројекта. Додаје да ће се уз завршетак документације  наставити и процедура финансирања пројекта и припреме активности за изградњу.
"За ветропарк у Костолцу, део опреме је у фази производње, приступне саобраћајнице, јер су ветроелектране, сви ти стубови и лисе велике. Део припреме за довоз и испоруку је у току и те саобраћајнице се завршавају. Очекујемо с пролећа интензивне активности на постављању већ соларне електране", наводи Живковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.