Лиман 3: Место где живе студенти, култура, природа и спорт (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Apr.2023, 12:00

Лиман 3: Место где живе студенти, култура, природа и спорт (ВИДЕО)

Лиман 3 представља један од четири Лимана. У овој градској четврти налази се све што се налази у осталим четвртима понаособ, од великог парка, игралишта, фирми, школа, шеталишта, студентских домова па до некадашње Кинеске четврти која је претворена у Креативни дистрикт. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Лиман 3 налази се између градских четврти Лимана 2, Грбавице и Лимана 4, односно омеђен је Булеваром ослобођења, Мостом слободе, Балзаковом улицом и Дунавом. Лиман 3 Лиман 3 почео је са градњом шездесетих година прошлог века, након што су изграђене градске четврти Лиман 1 и Лиман 2.
Фото: Градске инфо Овај крај заузима велики простор, на коме се посебно истиче Лимански парк. Лимански парк простире се на површини од 12,9 хектара. Овај парк представља праву зелену оазу, не само становницима Лимана 3, већ и другим становницима Града Новог Сада. Овај парк изузев зеленила, поседује и аутохтоне заштићене биљне врсте, а у парку, према информацијама ЈКП-а „Градско зеленило“, преовлађују високи лишћари (око 80 %) – копривић, храст, софора, док су од ниских заступљени леска, дафина, багрем.
У парк се може ући на чак десет различитих улаза, од којих су најпосећенији они са Булевара Ослобођења и улице Народног фронта. Фото: Градске инфо У овом парку налази се и Скејт парк, чесма, парк за псе, дечје игралиште, теретана на отвореном. 
Фото: Градске инфо Од 2021. године овом парку урађена је и мрежа заливног система са извориштем за потребе заливања, што је посебно значајно у данима високих температура.
Поред Лиманског парка, оазa одмора у топлим данима јесте Штранд и Сунчани кеј који се на територији Лимана 3 протеже у једном делу, од Моста слободе до Рибарског острва.
Фото: Градске инфо На Штранду у овом делу града налазе кошаркашки и одбојкашки терени који су веома посећени.
Од 2018. године у овом делу града налази се и огранак Градске библиотеке – Дунавска библиотека (Кућица на штранду), која свим посетиоцима који имају чланску карту библиотеке нуди да бесплатно позајме књиге, часописе и уживају у читању. Фото: Градске инфо Дуж Дунава, на територији Лимана 3, смештене су неке од најпознатијих новосадских чарди, али и Једриличарски клуб „Војводина“.
Дунавска библиотека није једина библотека на Лиману 3. Наиме, огранак Градске библиотеке смештен је за становнике Лимана на још једну адресу, Народног фронта 47. Овај библиотечки огранак носи назив „Данило Киш“.
Овај крај може се похвалити са два државна вртића – вртић „Маслачак“ и вртић „Различак“. Оба вртића смештена су у улици Народног фронта, на бројевима 42 и 45.
Поред државних вртића, Лиман 3 на својој територији има и Основну школу „Жарко Зрењанин“. Ова школа налази се на адреси Булевар деспота Стефана 8.
Музичка и Балетска школа са градском Концертном двораном званично је отворена 2021. године на територији градске четврти Лиман 3. Музичка и балетска школа обухватају површину од 14.814,50 м2. Обе школе похађа 2100 ђака, а до пре тога обе школе биле подстанари.
Сада се и Музичка и Балетска школа налазе на једној адреси, Булевар цара Лазара 67.
Фото: Градске инфо Поред школа, Лиман 3 је и дом многобројним студентима. И то заиста дом. Наиме у овом кварту смештена су чак три студентска дома. Студентски дом „Живојин Ћулум“ на адреси Булевар деспота Стефана 5а, затим студентски дом „Цар Лазар“ на адреси Булевар деспота Стефана 7 и студентски дом „Никола Тесла“ на адреси Булевар деспота Стефана 7a.
Фото: Градске инфо У овој градској четврти налазе се нека од најпознатијих предузећа у Граду попут НИС-а, чија зграда се налази на адреси  Народног фронта 12, али и Градска управе за имовину и имовинско-правне послове у Народног Фронта 53.
Фото: Градске инфо Такође, у овом делу налази се, и сада већ 16 година стар, тржни центар „Меркатор“.
Многи који полажу вожњу, овај крај памте и по полигону за обуку возача који се налази на Булевару деспота Стефана 9.
Ипак, оно што можда данас највише издваја од свих локалитета Лимана 3 јесте свакако животописни „Креативни дистрикт“ или некада позната „Кинеска четврт“. Ова некада стара индустријска четврт у 2022. години добила је нови изглед и постала стециште уметника, студената и свих оних који су жељни културе и дружења. Фото: НСЕПК2022 Уређење овог некадашњег индустријског краја извела је Градска управа за имовину и имовинско-правне послове, а овај простор намењен културним дешавањима у граду простире се на 11.000 метара квадратних. Посебно популарне ове некадашње фабрике биле су за време трајања програмског лука фондације „Нови Сад – европска престоница културе 2022″  у претходној години.
Фото: Градске инфо Овај простор налази се на адреси Булевар деспота Стефана 5.
У овој четврти има места и за кошаркашке терене који се налазе у близини студентски домова, дечја игралишта и фудбалске терене који се налазе у улици Народног фронта.
Оно што је добра ствар за становнике Лимана 3 што већину ствари имају већ на својој четврти, а што немају, није им пуно далеко. Тако је чувена Лиманска пијаца (која се званично налази на територији градске четврти Грбавица, а носи назив по насељу Лиман) омиљено место за куповину Лиманцима са овог краја.
Фото: ЈКП „Тржница“ Поред лиманске пијаце овај крај има и добру понуду кафића и ресторана.
На крају, за Лиман 3 стиче се утисак да је градска четврт која на својој територији има све. Од културних и образованих институција, природе, младих људи, спортских терена, предузећа, па до тржног центра и плаже на магичном Дунаву. Po čemu je Stara Detelinara posebna? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лиман 3: Место где живе студенти, култура, природа и спорт (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.