Izvor: RTS, 14.Avg.2023, 12:45

Попис у пољопривреди спровешће 3.000 пописивача – подаци о газдинствима основ стратегије за даљи развој

Пописивачи ће од 1. октобра до 15. децембра обилазити пољопривредна газдинства и бележити чиме располажу. Прикупљаће се подаци о земљишном фонду, радној снази, броју стоке... Резултати пописа су, кажу стручњаци, важан показатељ у ком правцу би будуће мере подршке пољопривреди >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << требало креирати.
Пописивање пољопривреде у Србији почело је 1. јуна, када су се током три недеље правна лица самоанкетирала уносом података преко веб-Упитника. Овај процес ће се наставити у периоду од 1. до 15. октобра.
 
Првог октобра на терен ће кренути и обучени пописивачи који ће током два и по месеца прикупљати информације о пољопривредним газдинствима на основу Адресара у којем су уписана. Све податке уносиће директно у електронски Упитник на лаптопу.
“Пописом пољопривреде 2023. биће обухваћена сва пољопривредна газдинства на територији Србије, без обзира на статус - породична газдинства, газдинства правних лица и газдинства предузетника”, објашњавају у Републичком заводу за статистику.
“У Попису ће се, потпуним обухватом, прикупити подаци о основним обележјима пољопривредних газдинстава: идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке”, прецизирају у овој институцији.
На узорку ће, наводе, бити прикупљени подаци о наводњавању површина под усевима, начину држања стоке, обради и одржавању земљишта, употреби ђубрива, стању пољопривредних објеката, механизацији и опреми.
“Подаци о органској производњи и примењеним мерама руралног развоја биће преузети из евиденције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде”, кажу у РЗС.
Ко ће пописивати пољопривредна газдинства План је да се за попис пољопривреде ангажује око 3.000 пописивача, а јавни позив за пријављивање кандидата биће објављен 15. августа у осам сати на веб-сајту Завода, сајту Пописа и у средствима јавног информисања.
„Грађани који су заинтресовани за посао пописивача могу да се пријаве искључиво попуњавањем електронске пријаве на поменутим сајтовима од 15. до 21. августа“, објашњавају у РЗС.
„Кандидати морају имати држављанство Републике Србије, пребивалиште или пријављено боравиште у Србији, најмање 18 година старости у тренутку попуњавања пријаве и стечено најмање трогодишње средње образовање. Такође, не смеју бити осуђивани, нити се против њих смеју водити истрага или кривични поступак. Подразумева се познавање рада на рачунару и могућност приступа интернету током периода ангажовања”, додају у овој институцији.
Сви кандидати ће морати да прођу обуку.
“Петодневна обука кандидата за пописиваче организује се у зависности од броја кандидата и то: за једну или више општина, на једном или више пунктова, у једном или два термина. Пописна комисија је дужна да обезбеди адекватан простор за извођење обуке”, објашњавају у РЗС.
“Обука ће бити организована у периоду од 18. до 29. септембра, а реализоваће је обучени општински координатори. Посебна пажња биће посвећена вежбању попуњавања електронског Упитника преко апликације на лаптопу”, додају у овој институцији.

Значај пописа пољопривреде Стручњаци кажу да ће попис показати какво је право стање тренутно у пољопривреди.
“Да бисмо уопште могли да планирамо неке развојне програме, пројекте и да цртамо развојне циљеве које бисмо као држава хтели да остваримо неопходно је да знамо чиме располажемо. Какви су нам ресурси, колико их има и у чијем поседу се налазе. Чињеница је да су код нас демографске промене велике. То се увек одражава и на пољопривреду и зато је важно повремено проверити каква је реална ситуација на терену”, каже Александар Богуновић, секретар за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС.
Какви ће бити резултати овогодишњег пописа незахвално је прогнозирати, али је свакако јасно да ће се разликовати од оних са пописа 2012.
“Још када је рађен попис 2012. имали смо ситуацију да су неки делови понављани два и више пута да бисмо дошли до реалних података са терена. Пре свега, био је споран део упитника везан за обрадиве површине. Највероватније је да ће ту бити озбиљних одступања с обзиром на то да је читава пољопривреда у транзицији. Оно што се у свету дешавало, дешава се и код нас. Иде се у смеру укрупњавања поседа. Све је мањи број произвођача, али они имају све веће поседе. Реално би било да нам попис покаже пад броја газдинстава, а с друге стране већу просечну обрадиву површину по газдинству”, објашњава наш саговорник.
“Имали смо тренд повећања воћњака и винограда. У последњих 10 година бележимо интензивнији развој прерађивачког сектора, посебно у области винарства, а имамо и све више дестилерија. Тренутно је регистровано око 430 винарија, а пре 10-ак година их је било око 150. Такође, имамо и 970 регистрованих дестилерија. Прерада воћа је у експанзији. Реално би било да очекујемо раст површина под воћем, а на уштрб ратарских култура”, додаје Богуновић.
Нажалост, сточарство последњих година бележи негативне трендове.
“Последње три године биле су проблематичне и због суше и због цена, па је добар део газдинстава изашао из те производње. Ове године имамо проблема и са афричком кугом свиња. Јаки фармери су остали у послу, али је питање колико имају капацитета за неко даље укрупњавање и поседа и производње и за додатне инвестиције”, каже наш саговорник.

Попис пољопривреде, наводи, долази у правом тренутку, будући да се ускоро очекује и доношење нове стратегије развоја овог сектора.
“Сам податак не значи много ако се не упореди са нечим. Ако се не анализира шта је довело до неке промене и да ли је она на боље или на лошије. Ако је на боље онда те мере треба појачати и интензивирати, а ако се стање погоршало, потребно је доносити нове планове”, објашњава Богуновић.
Сва пољопривредна газдинства су обавезна да учествују у попису. Током читавог поступка велика пажња биће посвећена заштити података, а пописивачи су дужни да податке до којих долазе у току пописивања чувају као пословну тајну. Свако одбијање давања података или давање нетачних података и свака злоупотреба службених статистичких података повлачи прекршајну одговорност и новчану казну.
Прелиминарни резултати овогодишњег пописа пољопривреде биће објаваљени најкасније до 31. јануара 2024, а коначни ће се објављивати сукцесивно до 31. децембра 2025.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.