Izvor: RTS, 16.Feb.2024, 15:38

Помен жртвама у Ливадицама - ни након 23 године нема правде за убијене Србе

На данашњи дан пре 23 године, у терористичком нападу на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама код Подујева погинуло је 12 и повређено 43 расељених Срба, који су ишли на Задушнице у Грачаницу. За тај злочин нико није правоснажно осуђен. Са помена у Лапљем Селу упућен апел >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << правосуђу да обнови процес.
У Цркви Свете Петке у Лапљем Селу код Приштине одржан је помен настрадалима у терористичком нападу на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама 2001. године.

Упућен је апел правосуђу приштинских власти да обнови процес за злочин у којем је погинуло 12 особа - 10 на лицу места, а касније још двоје који су подлегли повредама.
Врховни суд у Приштини је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог. Доказ о повезаности Ејупија са нападом утврђен је ДНК узорком на остатку цигарете са места одакле је експлозив активиран.
"И на суђењу када сам тада била, окренуо се према нама. Зато и сада видим његов циничан осмех и то ме прогања", каже Гордана Ђорић, једна од путница у конвоју аутобуса.
Правни заступник породица жртава Живојин Јокановић истиче да иза пресуде не стоји правда.
"Да Врховни суд пренебрегне све оно што је рађено и донесе ослобађајућу пресуду, ја не могу рећи да је ту правда и правосуђе укључено. Укључено је нечије хтење, да не кажем вулгарно, нечија политика", истиче Јокановић.
Са таквим исходом живе, али не могу и да се помире, породице страдалих.
"Нећемо дозволити да се заборави. Нећемо дозволити да се њихово име негде у будућности не чује, гласно, онолико колико је до нас то могуће. Сваки дана нам је ново сећање, сваки дан нам је нова борба", каже Јелена Стојановић, сестра погинуле Мирјане.
Власт у Београду, преко Канцеларије за Косово и Метохију, од међународне заједнице и Приштине тражи да поново отворе истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији.
"Ми и даље апелујемо на ту правду, пошто је на КиМ уведена међународна заједница за коју су они одговорни. Ми и даље позивамо да се случај, који су и Унмик и Еулекс истраживали, обнови. Да се настави са истрагом и да се одговорни приведу правди", рекао је помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић.
Канцеларије поручује да се међународна заједница показала недораслом да осигура безбедност за Србе на Косову и Метохији, подсећајући да се још увек не зна ко је убио српску децу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.