Izvor: RTS, 21.Avg.2023, 14:35

Станојевић: Од почетка године убијене 22 жене, насиље не сме да се трпи

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић изјавила је да су од почетка године убијене 22 жене и да је то значајно повећање у односу на претходне године. Поручила је да ниједна жена која доживљава било који облик насиља не сме да трпи и да треба да се обрати некоме >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за помоћ, јер се, како је рекла, насилник неће променити.
Весна Станојевић је за Танјуг навела да се током ове године до сада догодило много трагедија у којима су жене убијене и да то само показује да има много насилника у друштву који се неконтролисано понашају.
"Током ове године до сада су убијене 22 жене и то је превише, јер је тек август. Много је и једна убијена жена, али ми смо за целу прошлу годину имали 23 убијене жене. Одједном видите много већи број него раније и много већи број жена које пријављују насиље. Та статистика указује да се нешто дешава, да имамо много насилника који мисле да могу све и које баш брига за закон", оценила је координаторка Сигурне куће.
Указала је да је потребно да се стално шаље порука да жене не треба да трпе насиље и да се обрате некоме за помоћ, јер је, сматра, заблуда да ће се насилник променити.
Са друге стране, сматра и да систем мора да буде ефикаснији тако што би се насилник одмах ухапсио и задржао у притвору док се не донесе судска одлука да оде на издржавање казне за породично насиље, која, како је оценила, не би требало да буде мања од 15 година.
Сигурне куће увек попуњене Говорећи о женама које су тренутно смештене у сигурним кућама у Београду, Станојевићева је навела да су капацитети увек попуњени и да се, упркос томе, труде да помогну свим женама које на тим адресама траже помоћ.
По уговору који имају са Секретаријатом за социјалну заштиту у обавези су да приме 30 жена и деце у Сигурну кућу.
"Ми смо у ситуацији у много случајева да примимо и већи број, јер када су жене животно угрожене ви не можете рећи да не можете да их примите, зато што нас ограничава уговор. Ја то не бих никада урадила, према томе, ми примамо жене које су угрожене, које имају велике проблеме, па то некада превазилази број 30", објаснила је Станојевићева.
Навела је да жене у сигурним кућама којих у Београду има три, остану колико год им је потребно да се опораве од свега што се дешавало и додала  да неке остају и више од годину дана, али да у просеку бораве око шест месеци. 
Истакла је и да већина жена изађе оснаженија из сигурних кућа, али да се већ годинама уназад бележи да се између девет и десет одсто њих враћа насилнику.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.