Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 20:39

Које су највеће развојне шансе локалних самоуправа – градови и општине имају планове до 2030.

Пољопривреда и туризам су највеће развојне шансе, а заштита животне средине приоритет за квалитетнији живот - произилази из планова развоја 10 градова и општина до 2030. године.
Kако ће изгледати Велика Плана и Суботица до 2030. године – откривају њихови >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << челници.
"Ми ћемо у овој години успети да и последње место које није имало воду да добије воду и да више проблем са снабдевањем водом општина Велика Плана нема. Што се тиче канализације ми смо аплицирали, у оквиру смо пројекта чиста Србија где ће у оквиру тог пројекта наша општина имати, реализовати 70 одсто, покрити своје територије канализацијом"
Изградња брзе пруге Београд-Суботица покренуће како грађане Србије, тако и туристе. У септембру предстоји обнова Опште болнице а очекује се и завршетак аква парка на Палићу. То све, уз стратегију развоја, усвојену још у децембру, мења слику Суботице.
"Учествује 165 грађана и морам рећи да смо постигли успех јер су у 95 посто случајева се поклапају визије секторских група и визије наших грађана", навела је Мирослава Бабић, кординатор кординационог тима за израду Плана развоја Суботице
У Зајечару ће се до 2030. изградити 3 нове фабрике са нових 1.000 радних места, Лозница ће добити још једну индустријску зону, Смедерево ће осим Тврђавом моћи да се похвали и наутичким туризмом, Деспотовац ће решити проблем грађевинског отпада, Љиг добија систем за контролу ваздуха, у Kладову ће се сва домаћинства прикључити на водоводну мрежу, а нишка општина Палилула ће младима понудити чак 40 догађаја годишње.
"Неке од ваших заједница у наредних шест година ће за планиране мере морати да издвоје суму која одговара износу једног годишњег буџета код неких је то три а код неких и целих пет буџета. Зато се надамо да ће држава, ЕУ и друге донаторксе организације бити ту", рекла је Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а.
"Ови планови су сложен процес, али доносе велику награду. ГИЗ ће наставити да их подржава", навео је Стефан Хајк, директор програма за добру управу ГИЗ Србија
Потребни су реални и дугорочни пројекти, обучен и активан кадар на локалном нивоу и ослањање на сопствене снаге.
"Имам пројекат, пројекат је измишљен, има смисла, има све папире, има и дугорочан план. Е овај пројекат нам фали", рекао је Јорг Хескенс, саветник председника Републике.
И за крај од њега још један савет локалним самоуправама. Сваког петка посетите домаће привреднике и видећете како можете као локалне самоуправе да им побољшате амбијент за пословање.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.