Izvor: RTS, 09.Okt.2023, 16:53

У парламенту Предлог закона о изложби "Експо 2027", оснива се посебно предузеће

Предлог закона о посебним поступцима ради реализације међународне специјализоване изложбе Експо 2027. у Београду, који је Влада Србије упутила у скупштинску процедуру, предвиђа оснивање посебног привредног друштва "EXPO BELGRADE 2027" за спровођење пројекта које ће координирати >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << све активности, као и појединачних друштава посебне намене за изградњу стамбених објеката.
Реализација пројекта "EXPO BELGRADE", како је наведено, представља општи интерес од значаја за свеукупни привредни развој Србије.
"Управљач EXPO BELGRAD је привредно друштво које ангажује инвеститор и које врши саветодавне и консултантске услуге у свим аспектима планирања и изградње, укључујући правни аспект, управља пројектовањем и извођењем радова, врши контролу динамике напретка радова, по потреби организује састанке са извођачима и стручним надзором, о чему извештава инвеститора, као и предлаже спровођење евентуалних корективних активности", наводи се у предлогу закона.
Средства за спровођење овог закона биће обезбеђена у буџету, и то 22,6 милијарди динара у наредне три године, а укупан економски ефекат је процењен на приближно 1,1 милијарду евра. Истиче се и да је директан позитиван утицај овог закона на националну економију кроз расходе које генеришу инострани и домаћи посетиоци, односно кроз трошкове превоза, смештаја, хране и пића, куповине и других повезаних услуга и мерено кроз бруто расходе на директне услуге и производе, процењен на приближно 600 милиона евра.
Предлог закона прописује и да сва акта потребна за изградњу објеката у оквиру пројекта доноси Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и да су сви поднесци у поступцима ослобођени плаћања такси и накнада, по било ком основу.
Предвиђено је и да инвеститор не плаћа посебне накнаде за прикључење стамбене зграде на комуналну и осталу инфраструктуру, као ни допринос за уређивање грађевинског земљишта. Како се наводи у предлогу, сви поступци који се спроводе у складу са одредбама предложеног закона сматрају се хитним и сви државни органи, као и органи јединица локалне самоуправе, привредна друштва и други, али и институције који врше јавна овлашћења дужни су да без одлагања издају акте из своје надлежности.
Истиче се и да ће сви пројекти планирани ради реализације међународне специјализоване изложбе Експо имати позитивне ефекте, који ће се огледати кроз развој нове области у оквиру плана посебне намене, развоја путне и пружне инфраструктуре и побољшања приступачности локације и из свих делова Србије.
Осим позитивних ефеката кроз развој нове области, доћи ће и до повећања потражње за смештајним капацитетима како непосредно за време трајања ове изложбе тако и посредно након њеног истека од стране држављана Србије, али и из осталих држава Европе и света, што ће за резултат имати већи приход у буџету Србије и интензивирање комплементарних комерцијалних активности.
Закон предвиђа и да се овај пројекат реализује по фазама и утврђује се јавни интерес за експропријацију непокретности чији је корисник Србија, у циљу изградње објеката у складу са Просторним планом, као и са документима просторног и урбанистичког планирања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.