Izvor: RTS, 29.Mar.2023, 14:49

Повереник предао извештај за 2022. годину

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић саопштио је да је Скупштини и Влади предао Извештај о спровођењу закона из свог ресора у 2022. години. Навео је да је имао огромно повећање броја предмета у раду, несразмерно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у односу на све претходне године.
Повереник је испуњавајући своју законску обавезу, доставио 21. марта Скупштини Србије извештај о спровођењу Закона о слободном приступу информација од јавног значаја и Закона о заштити података о личности у 2022. години, навео је повереник у саопштењу.

Како се додаје, извештај је достављен и Влади Србије и истакнут на веб презентацији повереника.
Повереник је у извештају навео да је главна карактеристика рада у 2022. била огромно повећање броја предмета у раду, несразмерно у односу на све претходне године, а пре свега предмети из области слободног приступа информацијама од јавног значаја и броја жалби на поступање органа власти по захтевима за слободан приступ информацијама.
Наводи се да је повереник у 2022. формирао 18.701 предмет од којих 13.285 у области слободног приступа информацијама од јавног значаја и 4.116 у области заштите података о личности и 1.300 предмета у обе области.
Додаје се да је повереник окончао постпак у 17.672 предмета.
"Узрок за овакво стање је пре свега у почетку примене измена Закона о слободном присутупу инфомрацијама од јавног значаја који је у великој мери (око 30 одсто) проширио круг органа власти на које се односе обавезе из тог закона", наводи се у саопштењу.
Наводи се да је то утицало да се велики број, неколико хиљада предмета, практично "прелило" из прекршајних судова на повереника.
Додаје се да је број формално изјављених жалби поверенику због повреда права на приступ информацијама константно висок и показује тенденцију раста из године у годину.
У 2022. било је 9.219 жалби, а у структури решених жалби, највећи број је изјављен против државних органа, односно 51,96 одсто.

Nastavak na RTS...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.