Izvor: RTS, 30.Jun.2023, 22:17

Европска комисија покренула нови финансијски пакет за Западни Балкан вредности 2,1 милијарду евра

Европска комисија покренула је нови финансијски пакет за подршку 14 водећих инвестиционих пројеката у области транспорта, енергетике, животне средине, људског капитала и подршке приватном сектору на Западном Балкану, у вредности од 2,1 милијарду евра. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kако се наводи у саопштењу објављеном на сајту Европске комисије, ово је пети инвестициони пакет у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан.
Пројекти су припремљени у блиској сарадњи са партнерима на Западном Балкану и међународним финансијским институцијама како би се убрзала европска перспектива региона.
Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи рекао је да се новим инвестиционим пакетом шаље гласна и јасна порука партнерима са Западног Балкана, а то је да је њихова будућност у ЕУ и да "остварујемо стабилан напредак" како бисмо превазишли неравномеран економски развој.
"Ови пројекти ће боље повезати земље региона међусобно и са ЕУ, помоћи у декарбонизацији њихових економија и пружити подршку конкурентности приватног сектора у региону", рекао је Вархељи.
Позвао је партнере са Западног Балкана и међународне финансијске институције да што пре покрену ове пројекте како би грађани и предузећа у региона могли да имају користи од ових инвестиција. 
Инвестициони пакет од 2,1 милијарду евра, који укључује 528 милиона евра грантова ЕУ из Инструмента за претприступну помоћ (IPA III), додатне билатералне доприносе држава чланица ЕУ и Норвешке, зајмове међународних финансијских институција и доприносе привреда Западног Балкана, данас је подржао Оперативни одбор Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ВБИФ).
Одобрени пројекати покривају пет приоритетних сектора. Хумани развој односи се на унапређење енергетске ефикасности и интегрисано управљање енергијом Универзитета у Београду. Чиста енергија подразумева обнову хидроелектрана у Србији и Босни и Херцеговини ради смањења емисије гасова стаклене баште и повећања енергетске ефикасности у Северној Македонији. 
Остали пројекти укључују јачање преносне мреже Северне Македоније или постављање зеленог транспорта у Тирани. Одрживи транспорт значи изградњу деоница и поддеоница аутопута на Kоридору Вц у Босни и Херцеговини и Kоридору ВИИИ у Северној Македонији.  Ови пројекти ће олакшати регионалну трговину, смањити време путовања и подстаћи одржив економски раст.
Животна средина и клима подразумевају обнову сарајевског водоводног система ради побољшања јавног здравља, јачања комерцијалне инфраструктуре и побољшања укупне ефикасности водоснабдијевања у кантону Сарајево.
Приватни сектор се односи на снабдевање финансијским средствима за обновљиве и ефикасне енергетске мере у региону, одржив приступ финансијама за предузетништво и комбинацију специјализованог финансирања за дигитализацију и конкурентност за микро и мала предузец́а (ММСП).  Ови пројекти ће помоћи у смањењу неједнакости, повећању отварања нових радних места и смањењу потрошње енергије и емисије гасова стаклене баште.
Економски и инвестициони план ЕУ за Западни Балкан, од 30 милијарди евра инвестиција, укључујући до девет милијарди евра грантова ЕУ, има за циљ да подстакне дугорочни опоравак, убрза зелену и дигиталну транзицију, као и подстицати регионалну сарадњу и приближавање ЕУ.
Инвестициони оквир за западни Балкан (ВБИФ) је заједничка финансијска платформа Европске комисије, финансијских организација, држава чланица ЕУ и Норвешке са циљем унапређења сарадње у улагањима јавног и приватног сектора за друштвено-економски развој региона и доприноса европским интеграцијама. западног Балкана.
ВБИФ је главно финансијско средство за спровођење амбициозног економског и инвестиционог плана ЕУ за западни Балкан, наводи у саопштењу објављеном на сајту Европске комисије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.