Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 06:00

Народна кухиња "Мајка девет Југовића" – сваког дана нахрани 2.000 људи, многима прва адреса за помоћ

Народна кухиња "Мајка девет Југовића" свакога дана обезбеди топли оброк за више од 2.000 људи јужно од Ибра. Многима су прва адреса за помоћ, а самоодрживост су обезбедили и покретањем сопственог ланца производње.
Када су у овим кухињама припремљени >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << први оброци, пре дуже од две деценије, корисника је било осамдесет троје. Данас их је много више – због тешке материјалне ситуације, неизвесне будућности, имања која су често на удару крадљиваца, скупоће и готово никакве зараде. Зато се на 32 пункта, једне од шест кухиња, с нестрпљењем чека оброк који увек стиже тачно на време.

"Нема куда ја да идем. Овде сам ја. Чекам храну. Сваки дан узимам, узимам 15 година", каже Љубинка Денић, село Стража.
"Добио сам два хлеба. У кофу, не знам, мислим да је пасуљ. Храна је добра", додаје Костадин Ивковић, село Стража.
Кухиња у селу Прековце ових дана, срећом, има пуне магацине, па се са задовољством припрема храна. У посне дане – пасуљ је обавезан.
"Сваког дана видимо да неко напише неку молбу, за сваку врсту помоћи. Није само храна у питању, све је у питању, даје се и за изградњу кућа, свака врста помоћи", истиче Миладин Костић, главни кувар.
Имају све бројнију фарму, повртњаке, сопствену млекару, месару, погоне за пастеризацију и све што седамдесет троје запослених произведе намењено је превасходно народним кухињама. Вишак одлази у две продавнице, а њихове првокласне производе купују и Албанци.
"Купују нарочито сир. Што се тога тиче, имамо сарадњу куповине-продаје, ту немамо никаквих проблема, не можемо да се пожалимо ни у осталом раду да, буде неких малих искушења, у подели хране, деца воле мало да добацују, да гађају комби који развози храну, али ја сматрам да су то дечји несташлуци, да ће то проћи и да ћемо једноставно схватити да морамо да живимо једни поред других и да је будућност испред нас", наглашава Светлана Стевић, управница Народне кухиње "Мајка девет Југовића".
У тој будућности они настављају да раде како се не би ослањали само на помоћ и уз чврсту веру, а упркос свим искушењима, доказују да им је место баш ту уз српски народ на Косову и Метохији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.