Izvor: RTS, 15.Okt.2023, 07:11

Почиње грејна сезона – ко је потпалио котлове и када ће радијатори бити топли

Од данас у Србији и званично почиње грејна сезона. То значи да су топлане у радном режиму све до 15. априла, а ако временски услови захтевају грејање мoже бити продужено и до 3 маја. Начин рада и време када ће корисници осетити грејање зависи од временских услова, каже >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << председнице Скупштине Удружења топлана Србије Ивана Калања. Испорука топлотне енергије грађанима у Београду креће после 18 часова.
Председнице Скупштине Удружења топлана Србије Ивана Калања каже за РТС да је план свих топлана да се данас крене са испоруком топлотне енергије.

"Начин рада и време када ће корисници осетити грејање зависи од временских услова. На северу је топлије, тако да се један део топлана определио да са грејањем крене у поподневним сатима, док су други градови где је ниска јутарања температура већ стартовали своје грејне системе“, рекла је Калања.
Оно што је најважније, каже, јесте да су све топлане завршиле техничке пробе и да су спремне за грејну сезону.
Рано јутрос су потпаљени котлови и покренути системи у Нишу.
Иако је недеља, радници топлане данас раде, на терену су и током дана, обићи ће сваку подстаницу у граду како би проверили да ли је све у реду.
Технички директор Топлане Дарко Пејичић каже да од јутрос није било проблема, да је снабдевање енергентима стабилно, као и да постоје резерве мазута. 
У Новосадској топлани данас обављају топле пробе система даљинског грејања, након чега настављају са редовном испоруком топлотне енергије за грејање у складу са спољном температуром и режимом рада.
"С обзиром на сложеност техничког система, немогуће је у истом тренутку, у истом дану, обезбедити исте температуре у свим објектима прикљученим на систем даљинског грејања. Молимо кориснике услуга за мало стрпљења и разумевања током периода стабилизације", кажe Ивана Калања.
Свака локална самоуправа има своју одлуку о начину снабдевања топлотном енергијом, углавном је грејни дан сличан и траје од 6 до 22 сата.
"Оно што је битно, температуре у различитим градовима су различите, сви наши системи прате временске услове, тако да, ако у неком тренутку неки град нема грејање, то не значи да га неће имати", рекла је Калања.
Грејање у Београду после 18 часова Вања Вукић, директор ЈКП "Београдске електране", рекао је за РТС да без обзира на то што ће данас највиша дневна температура бити 18 степени, у послеподневним часовима кренуће испорука топлотне енергије грађанима.

"У наредном периоду, у наредних неколико дана очекујемо пад температуре и 'Београдске електране' ће по одлуци о снабдевању грађана топлотном енергијом кренути са испоруком. Око 12 сати упалићемо котолове, загрејати мрежу и предвече, када температура буде пала, ми ћемо грађанима испоручити топлотну енергију", каже Вукић.
Према његовим речима, грађани треба да очекују топле радијаторе око 18.30 или 19 часова.
Говорећи о жалбама грађана, Вукић каже да су се најчешће жалили на кућне грејне инсталације – на радијаторе, на цеви у становима.
Издали смо у септембру саопштење да грађани пријаве кварове уколико сматрају да су им радијатори остали без воде, додаје Вукић.
Ми смо интервенисали и то су биле најчешће жалбе грађана, рекао је директор "Београдских електрана".
"Наш систем је мировао од 1. маја до данас, па позивам грађане да ако постоји цурење да пријаве 'Београдским електранима', на број 11011 – обједињени кол-центар", напоменуо је Вукић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.