Izvor: RTS, 16.Maj.2023, 08:19

Залужњи: Оборено свих 18 ракета у руском нападу; УН: До 18. маја наставак консултације о продужењу споразума о житу

Рат у Украјини – 446. дан. Снажни удари на Кијев. Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужњи каже да су украјинске снаге обориле свих 18 пројектила различитих типова. Француски председник Емануел Макрон изјавио је да Париз не учествује у рату против >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Москве, као и да не испоручује оружје за нападе на руску територију. Тридесет један тенк М1 абрамс стигао је у Немачку уочи програма обуке украјинских снага на америчким тенковима, саопштио је Пентагон. УН: Консултације о продужењу споразума о житу наставиће се до 18. маја.
Борбе се и даље воде за Бахмут. Француски председник Емануел Макрон обећао је председнику Украјине Володимиру Зеленском испоруке десетина оклопних возила и лаких тенкова, а британски премијер Риши Сунак стотине дронова дугог домета, технику и ракете.

Лондон је саопштио да за сада не планира да Кијеву испоручи борбене авионе Ф-16. Са друге стране, потпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је да се Велика Британија отворено увлачи у сукоб, али да слање британских крстарећих ракета неће утицати на исход рата.
Министарство одбране Русије у међувремену је саопштило да је подигло борбени авион да би зауставило француске и немачке летове који улазе у руски ваздушни простор, док је Бела кућа навела да је све више назнака да Москва и Иран проширују "одбрамбено партнерство".
За то време, шеф хуманитарне помоћи УН Мартин Грифитс навео је да ће Уједињене нације наредних дана наставити да раде на продужењу споразума о извозу украјинског жита, али и да позивају све стране да испуњавају обавезе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.