Izvor: RTS, 17.Feb.2024, 10:00

Дачић: Шта слави Приштина кад је на данашњи дан пре 16 година срушен међународно-прави поредак

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је 17. фебруар дан када је срушен међународно-правни поредак, питајући се, при том, шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << независност тзв. Косова.
 "Шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова, коју је Народна скупштина Србије прогласила правно ништавном", упитао је Дачић.

Данашњи дан, 17. фебруар, истиче Дачић, је дан када је срушен међународно-правни поредак и када је озваничена политика двоструких стандарда у тумачењу принципа заштите територијалног интегритета међународно признатих држава, чланица Уједињених нација.
"То је покушај легализације вишевековног етничког чишћења српског народа, чија је држава створена на Косову и Метохији. Тога је свесно и 109 држава од укупно 193 чланице УН, које нису признале овај једнострани и нелегални акт", рекао је Дачић. 
Уз огромну подршку западних великих сила, злоупотребљавајући и религијски муслимански фактор, Приштина није успела за ових 16 година да добије међународно признање, нити ће га добити, истакао је Дачић.
"Уместо честитки, требало би да их буде срамота да подржавају режим у Приштини, који и даље убија један слободарски и јуначки народ у срцу Европе", навео је Дачић.
Србија је, понавља, опредељена за мир и дијалог, али никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова, бранећи тиме и основне принципе међународног права.
"Истовремено, као што ми поштујемо територијални интегритет свих земаља на свету, очекујемо да сви поштују и територијални интегритет Србије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација", навео је Дачић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.