Izvor: RTS, 18.Avg.2023, 11:26

Нови напад дроном на Москву, делови летелице пали на зграду; Ројтерс: САД одобриле испоруку Ф-16 Украјини

Рат у Украјини – 541. дан. Руско министарство одбране саопштило је да је изведен нови напад дроном на руске ратне бродове Црноморске флоте, као и на Москву – летелица је оборена и пала је на зграду тамошњег Експо центра. Нема повређених. У међувремену, обе зараћене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << стране хвале се успесима на фронту – Кијев напретку на југоисточном правцу ка Азовском мору, док Москва тврди да је у Доњецку уништила четири борбена америчка оклопна возила "страјкер". Сједињене Америчке Државе одобриле су слање борбених авиона Ф-16 у Украјину из Данске и Холандије чим буде завршена обука пилота, изјавио је неименовани амерички званичник.
Украјинска војска да је забележила више успеха у контраофанзиви на југоисточном фронту, наводиећи да су кијевске снаге напредовале према Азовском мору.

Портпарол Андриј Ковалиов навео је и да се и даље воде жестоке борбе недалеко од Бахмута, града који су руске снаге заузеле у мају након вишемесечних крвавих борби.
Са друге стране, Министарство одбране Русије саопштило је да су руске снаге биле успешне у офанзиви у региону Доњецка.
Према тврдњама министарства, Украјина је изгубила четири борбена оклопна возила "страјкер" које су испоручиле САД.
Володмир Зеленски рекао је у свом редовном обраћању да су Кијеву из Немачке испоручене две батерије ПВО система ИРИС-Т.
Руски председник Владимир Путин не покушава да натера Белорусију да се укључи у рат у Украјини, рекао је белоруски председник Александар Лукашенко у интервјуу.
Лукашенко је додао да је Володомир Зеленски прекинуо контакте Минска и Кијева, додајући да су последњи пут разговарили пре неколико месеци.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је на Украјини да одлучи када су испуњени услови за приступ било каквим преговорима.
Русија напредује ка свом циљу масовне производње унапређене верзије иранског дрона који би могао да има досег од преко 1.600 километара, објавио је Вашингтон пост, позивајући се на документа која говоре о том плану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.