Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 09:42

Пилоти авиона у Индонезији са 153 путника спавали током лета

Двојица индонежанских пилота спавали су скоро 30 минута за командама авиона који је са више од 150 путника летео за Џакарту, показују резултати истраге.  
Пилот и копилот заспали су током лета авиона компаније "Батик ер" који је 25. јануара летео из >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << града Сулавесија на југоистоку Индонезије према главном граду Индонезије Џакарти, наведено је у прелиминарном извештају Националног комитета за безбедност саобраћаја (КНКТ), преноси Гардијан.

Напомиње се да је током инцидента дошло до низа грешака у навигацији, али да су 153 путника и четири стјуардесе "eрбаса" А320 нису повређени током лета који је трајао два сата и 35 минута.
Пилоти који су учествовали у инциденту 25. јануара привремено су суспендовани, додаје се у саопштењу.
У извештају КНКТ наводи се да је око 90 минута након што је авион полетео, капетан затражио дозволу копилота да се одмори неко време, што је он одобрио.
Копилот је тада преузео команду над летелицом, али је и он потом заспао нехотице заспао.

Неколико минута након последњег снимљеног преноса копилота, Центар обласне контроле лета у Џакарти покушао је да контактира летелицу али није добио одговор.
Пилот се пробудио 28 минута након последњег снимљеног преноса и схватио да његов копилот спава и да летелица није на исправној путањи лета.
Одмах је пробудио свог колегу, одговорио на позиве из Џакарте и исправио курс, наводи се у извештају.
Генерална директорка индонежанског одсека за ваздушни саобраћај Марија Кристи Ендах Мурни рекла је да ће то тело спровести истрагу и преглед ноћног лета у Индонезији у вези са управљањем ризиком од умора за "Батик ер" и све операторе лета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.