Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 19:25

Афричка унија дала ултиматум војној хунти у Нигеру - 15 дана да врате демократску власт

Афричка унија је дала ултиматум војној хунти у Нигеру да за 15 дана поново успостави демократски изабрану владу у земљи. Истовремено, Европска унија је обуставила финансијску подршку и безбедносну сарадњу са Нигером, док САД захтевају моментално ослобађање свргнутог >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << председника Мухамеда Базума.
Савет за мир и безбедност Афричке уније саопштио је, после састанка у петак, да је забринут због војног пуча у Нигеру који подрива демократију и стабилност на континенту.

Савет је апеловао на војнике да се одмах и безусловно врате у своје касарне и обнове уставну и демократску власт у року од највише 15 дана.       
Афричка унија је истакла и да бивши председник Мохамед Базум и остали званичници, чије је стање непознато откако је влада збачена, треба да буду пуштени одмах и безусловно.    
Унија је упозорила да ће у супротном бити приморана да предузме неопходне мере, укључујући казне за одговорне.
САД и Европска унија прете санкцијама Истовремено, САД и Европска унија прете санкцијама против војног режима у Нигеру
ЕУ је већ обуставила финансијску подршку и безбедносну сарадњу са Нигером, док државни секретар САД Ентони Блинкен захтева моментално ослобађање свргнутог председника Мухамеда Базума и повратак демократског поретка у земљи.
Блинкен је истакао да економско и безбедносно партнерство САД и Нигера, вредно више стотина милиона долара, зависи од демократске владе и уставног поретка који су нарушени последњих дана.
"Помоћ Америке Нигеру је угрожена због пуча и то један од разлога зашто мора бити враћен демократски поредак у Нигеру", рекао је Блинкен новинарима у Бризбејну, уз напомену да је телефоном разговарао са свргнутим председником Базумом.
Покушај "противуставне промене легитимне владе Нигера" у петак је осудио и Савет безбедности Уједињених нација, који такође позива на хитно и безусловно ослобађање председник Мухамеда Базума.
Смирује се ситуација на улицама Нијамеја Нигер је пре војног пуча важио за стабилног и поузданог партнера Запада у нестабилном подсахарском региону Западне Африке. Земља је која је примала највећу западну помоћ и кључни партнер Европске уније у контроли миграције из подсахарске Африке.

У неколико база налази се око 1.500 француских и 1.100 америчких војника, као и више дронова којима Американци надзиру припаднике афричких подружница Ал Каиде и Исламске државе.
У међувремену, ситуација се на улицама Нијамеја, главног града Нигера, враћа у нормалу, иако су хотели пуни странаца и даље у изолацији, преноси агенција АП.     
Лидери пуча прогласили су у петак генерала Абдурахамана Тијанија за шефа државе и потврдили да је бивши председник Мухамед Базум збачен. Устав је суспендован, а влада распуштена, објавила је на државној телевизији група војника, након што су заточили председника Базума у његовој палати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.