Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 06:53

До 14. године деца приме девет различитих вакцина, колико година нас штите

Актуелни календар вакцинације прописује да деца до 14. године морају да приме девет различитих вакцина. И док неке попут ММР-а имају трајно дејство, код неких имунитет временом опада. Колико дуго дете треба да буде здраво пре него што се вакцинише и може ли да се упише >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у вртић или школу ако није примило све предвиђене вакцине?
Нема гужве на педијатрији у Дому здравља Чукарица, за вакцинисање деце јер се заказује. Календар вакцинације није се мењао две деценије, до прошле године, када су уведене две измене.

"Смањен je број вакцина против пнеумокока, значи са три дозе у првој години живота смањено је на две дозе, и такође се мењало код школске деце – у седмом разреду избачена је орална полио вакцина која се давала као редовна ревакцина", каже педијатар др Марија Костић Вучићевић.
Актуелни календар вакцинације прописује да деца до 14. године морају да приме девет различитих вакцина. Осим њих, лекари препоручују и вакцину против грипа и ХПВ.
Вакцине квалитетније него раније Вакцине су мање-више исте, али се најчешће мењао број доза које дете прима. У Србију је 1978. године стигла ММ вакцина, против морбила и заушака, а постаје обавезна 1981. и од тада је сва деца примају – до 1993. једну дозу, а од тада две јер почиње да се користи ММР вакцина, која штити од морбила, рубеола и заушака.
Друга доза се у почетку давала када дете напуни 12 година, али је установљено да се вирус најбрже шири у школама, па се од 2006. године ревакцинација обавља пред полазак у школу.
Раније су вакцине биле лошијег квалитета, па су нежељени ефекти били чешћи: оток на месту убода или бол. И сада се то понекад деси, али ретко. Савремене вакцине су делотворније него пре педесетак година.
Имунитет може временом да ослаби Имунитет против неких болести временом може да ослаби, што значи да немају све вакцине трајно дејство.
Вакцине против великог кашља и тетануса штите око 10 година. ММР најчешће има трајно дејство. Вакцина против хепатитиса штити нас двадесетак година, остале од 10 до 15, осим вакцине против пнеумокока која траје пет година.
Често се родитељи о томе распитују на интернету и многе информације код њих изазивају недоумице.
"Наравно родитељи су забринути да ли су вакцине безбедне, да ли имају нека нежељена дејства, али у суштини то су све безбедне вакцине и нема нежељених дејстава осим оних локалних као што су бол на месту убода или црвенило", објашњава педијатар Марија Костић Вучићевић.
Дете најмање недељу дана треба да буде здраво пре вакцинације Да би се дете вакцинисало мора да буде здраво и да не прима терапију бар седам дана пре вакцинације. Лекари, ипак, препоручују да то буде и 14 дана како би се имунитет опоравио.
По закону, картоне о вакцинацији, као и здравствене, домови здравља морају да чувају 90 година.
Закон прописује да дете не може да се упише у вртић уколико не прими ММР вакцину. У школу је могућ упис без вакцинације, али се подаци о детету шаљу инспекцији која проверава због чега родитељи нису вакцинисали дете.
Проценат вакцинисане деце је 2022. био већи него 2021, показује статистика Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут". Међутим, прошле године ММР вакцину примило је мање деце него 2021. Подаци показују да се мање деце и ревакцинише.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.