13 romana u trci za MEĐUNARODNU BUKEROVU NAGRADU: Nominovani sledeći autori i prevodioci

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 12:30

13 romana u trci za MEĐUNARODNU BUKEROVU NAGRADU: Nominovani sledeći autori i prevodioci

Zvučni naslovi, nalaze se u trci za prestižnu nagradu.

Međunarodna Bukerova nagrada objavila je širi spisak koji obuhvata 13 romana, a čini se da ove godine preovladavaju autori poreklom iz Južne Amerike. Da podsetimo, Međunarodna Bukerova nagrada dodeljuje se svake godine delu koje je napisano na nekom jeziku koji nije engleski, a koje je potom prevedeno na engleski jezik.

Neki ističu ovu listu kao potencijalni novi "bum" južnoameričke književnosti, jer se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na njoj nalaze autori iz Argentine, Venecuele, Brazila i Perua. U objašnjenju za ovaj izbor stoji da su u pitanju knjige koje "govore o hrabrosti i dobroti, o ključnoj važnosti zajednice i posledicama suprotstavljanju tiraniji".

Napominje se i da su autori, mahom nepoznati anglofonoj publici, u svojim zemljama poznati i popularni zbog svojih dela.

Autor i prevodilac pobedničkog dela dobiće po 25 hiljada funti, a svaki autor i prevodilac dela koje se nađe na užem spisku dobiće po 2 i po hiljade funti.

Šest knjiga u užem izboru biće objavljene u utorak, 9. aprila, dok će pobednik biti proglašen tokom ceremonije koja će biti prenošena iz Londona 21. maja.

Ovogodišnji žiri predvodi Eleanor Vahtel, a tu su još i Natali Dijaz, Romeš Gunesekera, Vilijam Kentridž i Aron Robertson.

Neki od prethodnih dobitnika su Han Kang, Olga Tokarčuk i Lucas Rijneveld, dok je Međunarodna Bukerova nagrada prošle godine otišla u ruke Georgija Gospodinova i Anđele Rodel za Time Shelter.

Srbija Danas/Gardijan/Preneo: A.R.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.