Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 10:32

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

Од почетка године статистика показује већи број саобраћајних незгода и погинулих у односу на исти период претходне године. Најчешћи узрок несрећа неприлагођена брзина, а невезивање сигурносног појаса повећава ризик од смртног исхода, рекоа је за РТС Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Раденковић из Управе саобраћајне полиције.
За многе је данас последњи дан мини одмора па се током дана очекују гужве на путевима. Саобраћајна полиција на најфреквентнијим путним правцима појачано контролише брзину, вожњу под утицајем алкохола и психоактивних супстанци, и везивање сигурносног појаса.

За три дана контроле на дневном нивоу забележено је више од 4.000 прекршаја, односно око 12.700 у свега три дана од 14. до 17. фебруара, рекао је у разговору за РТС Александар Раденковић.
"Више од половине тих прекршаја била су прекорачења брзине, из саобраћаја су искључења 632 возача који су возили под дејством алкохола, од којих су 133 задржана на трежњењу", навео је Раденковић.
Када је реч о саобраћајним несрећама у истом периоду погинуле су три особе, док је 114 повређено. неприлагођена брзина и даље је доминантан узрок несрећа.
"И поред тога што смо ми ове акције најавили, забелажили смо и више од 20 случајева насилничке вожње. Тако је између Рашке и Новог Пазара једна особа возила брзином од 150 километара на сат, а при том се на задњем седишту налазило и седмогодишње дете. Имали смо лице које вози брзином од 200 километара на сат на делу пута где је ограничење 80, у Лесковцу је заустављен возач у алкохолисаном стању са 3,39 промила алкохола у крви", истакао је Раденковић.
Од почетка године у саобраћају су погинуле 63 особе, што је за 9 погинулих више у односу на исти период прошле године. Када је реч о повређеним ту је број готово исти, око 1.600. Невезивање сигурносног појаса најчешћи је узрок смрти.
До краја дана очекују се велике гужве на путевима и граничним прелазима због завршетка празника и викенда. Из саобраћајне полиције апелују на возаче да буду стрпљиви и да због изгубљеног времена у чекању после не угрожавају себе и друге учеснике у саобраћају пребрзом вожњом и непрописним претицањем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.