Izvor: RTS, 08.Okt.2023, 00:02

Најмање 120 мртвих, 1.000 повређених у земљотресу у Авганистану

Најмање 120 људи је погинуло, а 1.000 повређено у снажном земљотресу који је погодио Авганистан, у близини границе са Ираном, саопштили су званичници. 
Земљотрес јачине 6,3 јединица Рихтерове скале погодио је подручје око 40 километара од западног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << града Херата.
Потрес је био на дубини од 10 километара, наводи се у извештају Немачког истраживачког центра за геонауке.
Многе зграде су оштећене, људи су остали заробљени под рушевинама, а догодила су се најмање три снажна накнадна потреса.
"До сада је више од 1.000 повређених жена, деце и старијих грађана укључено у нашу евиденцију, а око 120 људи је изгубило животе", саопштио је покрајински шеф за управљање катастрофама Моса Ашари на конференцији за новинаре, преноси Би-Би-Си.
Херат се налази 120 километара источно од границе са Ираном и сматра се културном престоницом Авганистана.
Процењује се да у покрајини живи око 1,9 милиона људи, према подацима Светске банке за 2019.
Авганистан је често погођен земљотресима – посебно у планинском ланцу Хиндукуш који се налази близу споја евроазијске и индијске тектонске плоче.
У јуну прошле године, провинцију Пактика погодио је земљотрес јачине 5,9 јединица Рихтерове скале када је страдало више од 1.000 људи, а десетине хиљада оставио без крова над главом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.