Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 07:08

ИДФ: У Појасу Газе убијено више од 12.000 хамасоваца; Борељ позвао САД да преиспитају војну помоћ Израелу

Рат Израела и Хамаса – 130. дан. Израелска војска делује са копна, мора и из ваздуха, широм Појаса Газе, а главне операције су сада на југу – у Кан Јунису и Рафи, где су, како кажу, главна седишта Хамаса. Палестински званичници, с друге стране, тврде да ИДФ широм палестинске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << енклаве гађају цивилне објекте, док палестински медији извештавају о стотинама мртвих и рањених у Рафи. Хамас поручује да ће напад на Рафу ставити тачку на све даље преговоре о таоцима. Високи представник ЕУ Жозеп Борељ позвао је САД да преиспитају своју војну помоћ Израелу због великог броја цивилних жртава у рату у Гази. Кина осуђује Израел због напада на Рафу, а представници Вашингтона и Катара у Каиру покушавају да договоре нову рунду преговора о прекиду ватре.
Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да су ослобођена два таоца током рације које су њене специјалне јединице извеле у Рафи на југу Појаса Газе. Поручио је и да Израел неће пропустити ниједну прилику да ослободи још талаца које Хамас држи у палестинској енклави, додајући да ће изрелска војска наставити офанзиву до коначне победе над Хамасом.
Портпарол израелске владе Ејлон Леви изјавио је да је у нападима у Појасу Газе убијено више од 12.000 припадника Хамаса, чиме је бројност снага тог покрета смањена за половину.
Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ широм палестинске енклаве гађа цивилне објекте. Портпарол министарства здравља у Појасу Газе рекао је да су израелски снајперисти убили седам особа унутар болнице Насер, у јужном граду Кан Јунис, те да је је у Рафи у израелским ваздушним ударима за мање од 24 сати убијено више од 100 цивила, међу којима има жена и деце, чиме је број убијених Палестинаца порастао на 28.176.
Од 7. октобра рањено је 67.784 Палестинаца.
Реаговао је и Хамас, који је поручио да ће напад на Рафу, ставити тачку на све даље преговоре о таоцима.
Огласио се и генерални комесар Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) Филип Лазарини, који је поручио да се у Рафи налази скоро милион и по Палестинаца, те да они немају где да оду. 
Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ позвао је Сједињене Америчке Државе да преиспитају своју војну помоћ Израелу због великог броја цивилних жртава у рату у Гази.
Дошло је и до нових напада израелске војске на положаје Хезболаха у јужном Либану, док су Хути извели напад на амерички брод у Црвеном мору.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.