Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 19:00

Ротари Дистрикт Србија и Црна Гора обележио 119. година постојања Ротари Интернационале

Ротари Дистрикт Србија и Црна Гора прославио је свечаним скупом у хотелу "Kраун Плаза", 119. година од оснивања Ротари Интернационале.
На позив гувернера Ротари Дистрикта Србија и Црна Гора Александра Радојичића, свечаности је присустовао као посебан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гост и актуелни председник Ротари Интернационале Гордон Мекланли. Ова прослава је окупила преко четири стотине гостију, чланова и пријатеља Ротарија.

Том догађају су присуствовали и представници Владе и Скупштине Републике Србије, престолонаследник Александар и принцеза Kатарина Kарађорђевић, директор мисије Ју-Ес-Ејд у Србији Тод Ендрус, представник ЕУ мисије у Србији, представници дипломатског кора, фондација, бизнис клубова и других организација, јавне личности.
На скупу су били и представници 19 држава међу којима су и они из Грчке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније, Хрватске, Северне Македоније.
Председник Ротари Инернационале Гордон Мекланли је захвалио на топлом гостопримству и истакао да је то једна велика међународна организација са 1,4 милиона чланова у 140 земаља света и "својим деловањем чини да свет постане боље место за живот“.
Мекланли је рекао да први пут борави у Србији како би се уверио у начин функционисања овдашњих Ротари клубова и како реализују своје хуманитарне пројекте, посебно оне у локалним заједницама, где треба да побољшају живот људи.
"Kроз својих осам авенија деловања бавимо се одржавањем мира у свету и решавањем конфликата, здрављем мајки и деце, обезбеђивањем чисте воде, описмењавањем, економским развојем локалних заједница, превенцијом и спречавањем болести и екологијом", навео је Мекланли.
Истакао је да је ове године посебан фокус на ментално здравље. "Препознали смо да је метално здравље у свету пред изазовима и да треба унапредити институције за негу металног здравља,“, додао је Мекланли.
Гувернер Ротари Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора Александар Радојичић је нагласио да највећи број пројеката усмерен на образовање младих, међународну сарадњу и промоцију мира, као и на здравствену првенцију.
"Стални фокус ће бити и на менталном здрављу, оснаживању жена, као и на подршци једнакости различитости и инклузији. То свакако додатно осветљава наш ротаријански пут и обавезује на савестан, одговоран и пожртвован рад који ће увек бити усмерен ка стварању правих вредности и пружања помоћи тамо где је потребна, јер време у коме живимо је врло изазовно“, рекао је Радојичић.
Мекланли је током своје посете Србији био гост на такмичењу у програмирању и управљању дроновима у ОШ "Милош Црњански" у Београду, присуствовао утакмици кошаркаше у колицима између Црвене Звезде и Софије Балкана.

Председник Ротари Интернационале имао је састанак и у Министраству спољних послова и био гост у Белом двору где се упознао се са историјом, заоставштином и културним наслеђем Србије.
Мекланли је отворио и изложбу под називом "Ротаријанци - друштвена елита у Србији (1928-1941.)" у Музеју књиге и путовања на Бањици.
Био је гост и РТС-а где је говорио о раду Ротари клуба у свету и утисцима о посети Ротари Дистрикту Србија и Црна Гора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.