Izvor: RTS, 03.Nov.2023, 06:51

Блинкен поново у Тел Авиву; Израел укида дозволе палестинским радницима из Појаса Газе

Двадесет осми дан сукоба израелске војске и Хамаса. ИДФ тврди да је у потпуности опколио град Газу и поручује да примирје тренутно није на дневном реду. Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је поново у Израел, док амерички дронови претражују Газу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у потрази за таоцима. Хамас тврди да је више од 11.000 људи убијено или нестало испод рушевина услед израелских напада у Појасу Газе. Интензивна размена ватре између Хезболаха и ИДФ-а.
Настављена је евакуација рањених Палестинаца, странаца и двојних држављана преко граничног прелаза Рафа у Египат, док се жестоке борбе воде на северу Појаса Газе и на либанско-израелској граници.

Израелска војска саопштила је да је потпуно опколила град Газу, као и да примирје тренутно није на дневном реду. Израел је, такође, покренуо опсежну акцију рушења мреже Хамасових тунела и тврди да за то има "јединствена решења".
Интензивна размена ватре била је током јучерашњег дана између либанског Хезболаха и израелских снага. Хезболах је навео да је за 24 сата гађао 19 локација израелске војске, док је Израел истакао да је, као одговор, покренуо низ напада на положаје те либанске групе у Либану.
У међувремену, Министарство здравља у Гази, које је под контролом Хамаса, саопштило је да је од почетка сукоба убијено више од 9.000 Палестинаца, као и да је више од 11.000 људи убијено или нестало испод рушевина услед израелских напада у палестинској енклави.
Са друге стране, израелска војска тврди да Хамас држи 242 таоца у Појасу Газу, али да то није коначан број. Најављена је и посета државног секретара САД Ентонија Блинкена Израелу, друга од избијања сукоба.
Блинкен је пред пут из Вашингтона изјавио да ће са израелским званичницима разговарати о конкретним мерама како би се заштитили цивили, док је из Беле куће саопштено да ће државни секретар САД позвати израелску владу да пристане на кратке прекиде војних операција у Гази.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.