Izvor: RTS, 25.Nov.2023, 20:52

Обележена 105. годишњица присаједињења Војводине, додељена покрајинска награда "Михаило Пупин"

Свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду обележена је 105. годишњица присаједињења Војводине Србији. Додељена су и највиша покрајинска признања.
Тачно век и пет година Војводина је Србија. На данашњи дан 757 посланика Велике >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена, у Новом Саду, једногласно су одлучили да Банат, Бачка и Барања постају део Краљевине, а дан раније Скупштина Срема у Руми донела је исту одлуку.
"Велики искорак што се тиче демократије је тај дан био. Поред више националности на тој скупштини били је и опште право гласа и специфично је за то време у Европи да су у раду скупштине учествовале и жене, њих седам", каже Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада.
Присаједињење је последица идеја утемељених 1848. године на Мајској скупштини у Сремским Карловцима, када је одлучено да се оснује Српска Војводина и да се Срби, али и остали народи, прогласе за политички слободне у Аустроугарској. Баш зато Буњевци од 2005. овај дан обележавају као национални празник.
"Живимо у слободи, живимо у миру са могућношћу да негујемо свој језик, своју културу, да буњевачка заједница и данас постоји, да се поноси својом културом и свим оним што је чини посебном, а са друге стране да буде интегративни део овог друштва", наводи др Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета Буњеваца.
На свечаној академији најзначајнија покрајинска награда "Михаило Пупин" додељена је Радмили Ракин Мартиновић, професорки Академије уметности и директорки Музичке школе "Исидор Бајић".
Претходно је и полагањем венаца на Тргу слободе у Новом Саду обележена 105. годишњица одржавања Велике народне скупштине и одлуке о присаједињењу Војводине Краљевини Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.