100 godina od rata: Zagonetka Revolucije u Parobrodu

Izvor: B92, 17.Dec.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

100 godina od rata: "Zagonetka Revolucije" u Parobrodu

DAH Teatar obaveštava publiku i zainteresovane da će se pretpremijera i premijera nove predstave "Zagonetka Revolucije", koja se igra povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i obeležavanja kako sovjetske tako i nemačke revolucije, odigrati 20. i 21. decembra u UK Parobrod.

Godina koja se polako završava, u kojoj se obeležava 100 godina od završetka prvog svetskog rata, uokvirena je, s jedne strane godinom kad se obleležavala stogodišnjica sovjetske revolucije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i godinom kada će se obeležavati sto godina od revolucije u Nemačkoj, ali i sto godina od ubistva Roze Luksemburg.

Roza Luksemburg je i dalje inspiracija na pobunu, u dobu gde je pobuna, protiv svega što je nečovečno , nasilno i izrabljivački, nevidljiva. Ona nam i dalje postavlja pitanje: gde je pobuna, da li je moguća?

Radnja predstave je predstavljena susretom četiri revolucionara: Ulrike Majnhof, pripadnice Frakcije crvenih brigade, Kamila Sienfuegosa, Kastrovog saborca, Fanji Kaplan, atentatorke na Lenjina i “Crvene Roze”- Roze Luksemburg koja je pričala sa pticama.

Ova četri revolucionara se u predstavi šetaju kroz vreme i pričaju jedni sa drugima, ali i sa nama “sa one strane”. Šta nam to oni poručuju, u svetu Harmsovskog apsurda, kojem je inače u podtekstu i posvećena ova predstava, gde je sve moguće i ništa nije moguće, gde ljudi nestaju, gde se pijano nazdravlja revolucijama i pevaju hitovi Lejdi Gage i Boni Em, gde se tela ubijenih revolucionara bacaju u kanal, spaljuju, nestaju u okeanu, gde povremeno prosijavaju svetle duše koje nas i pozivaju nas na uznemiravanje, na borbu za smisao van nametnutog matriksa.

Susret ovih likova dešava se u stanovima koji služe kao revolucionarne ćelije, u zatvorskim ćelijama ali i u pozorištu tokom probe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.