10. FIST - Suočavanje

Izvor: SEEcult.org, 28.Okt.2014, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10. FIST - Suočavanje

Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) biće održan deseti put od 14. do 16. novembra u Domu omladine Beograda, a temom “Suočavanje” okupiće akademije iz Italije, BiH, Rusije, Hrvatske, Švedske i Mađarske, u želji da se posveti problemima i pitanjima koja se tiču svih.

Temom “Suočavanje”, deseti FIST se bavi umetničkim mehanizmima za rešavanje izazova i za dalje napredovanje u životu.

Suočavanje” predstavlja “svojevrsnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << borbu kroz koju bolje upoznajemo sebe i druge, zatim način da se demistifikuju raznovrsna ubeđenja, te da se započne odlučna, aktivna potraga za poreklom i razbijanjem brojnih zabluda. Suočavamo se sa stvarnošću, prošlošću i budućnošću (sopstvenom i kolektivnom), sa strahovima, izazovima, predrasudama, ograničenjima, očekivanjima, banalnostima, inertnošću, nezainteresovanošću, sa nepoznatim i dobro poznatim pojavama”, naveli su organizatori desetog FIST-a, koji će prikazati šest predstava u takmičarskom programu, pokrećući pitanja koja se tiču aktuelnih problema među mladima, odabira životnih puteva, životom nakon studija, muško ženskih odnosa, prolaznosti vremena, bolnih životnih iskustava.

Pored takmičarskih, FIST će prikazati i dve sopstvene produkcije, nastale u okviru tog festivala kao odgovor na ponuđenu temu.

FIST obuhvata i radionice, izložbe, koncerte i tribine, a tradicionalno i FIST radio na internetu.

     Izložba FIST-a na FDU

Za edukativni program (FIST EDU) zaduženi su internacionalni gosti Tiffany Joy Ross, Sven Bahat i Paolo Giorgio, koji će omogućiti posetiocima da se informišu i unaprede znanja o aktuelnim umetničkim temama na koje se FIST fokusira konceptom, kao i da usavrše specifične umetničke prakse, poput komedije del arte, plesnog teatra, improvizacije.

Muzički program (FIST OPEN) obuhvata žurke kojima će označiti početak i kraj jubilatnog festivalskog izdanja.

DOB će u godini u kojoj slavi jubilej – pola veka postojanja, prvi put ugostiti i FIST i ujedno proslaviti i jubilej tog studentskog festivala, koji okuplja ne samo ljubitelje pozorišta, već i aktiviste, optimiste, borce za ljudska prava, društveno angažovane i one koji to žele da budu.

Osnovan 2005. godine kao studentska inicijativa, FIST je za proteklih deset godina prerastao u značajan pozorišni i festivalski događaj na kulturnoj mapi Beograda, kao i celokupne balkanske regije.

FIST-ova specifičnost je u tome što je ga u potpunosti organizuju studenti Fakulteta dramskih umetnosti.

Ulaz na sve programe FIST-a je besplatan, kao i prethodnih godina.

Festivalski sajt je http://festivalfist.com

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.