Izvor: RTS, 12.Okt.2023, 21:54

Нови циклус програма "Моја прва плата" - план је да се укључи 10.000 младих без радног искуства

Национална служба за запошљавање расписала је Јавни позив за реализацију програма подстицања запошљавања младих "Моја прва плата". До сада су реализована три циклуса програма у којима је учествовало више од 24.000 младих. Послодавци и незапослени могу да се пријаве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за нови циклус путем сајта "Моја прва плата".
Планирано је да се у програм у новом циклусу укључи до 10.000 младих старости до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства. Прва фаза је почела, односи се на послодавце који се за учешће у програму пријављују до 31. октобра.


Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже да након пријаве послодаваца следи фаза пријаве незапослених лица, управо на оне позиције које су послодавцима потребне.
"Незапослена лица се пријављују од 6. новембра до 24. новембра. Следи најважнија фаза, заправо то је повезивање незапослених лица и послодаваца, односно кандидата који су се пријавили и негде до 8. децембра ће заправо трајати та селекција и позивање. Последња фаза је закључивање уговора до краја децембра и до 15. јануара заправо треба и да почне процес оспособљавања", каже Мартиновић.
Програм се спроводи код послодаваца у приватном и јавном сектору, траје девет месеци, а реализује се без заснивања радног односа.
"Програм је и креиран са намером да се лица након процеса оспособљавања и задрже у радном односу код послодаваца који су их оспособљавали или код неких других послодаваца управо захваљујући том стеченом радном искуству. Досадашње фазе су показале изузетно добре резултате. Имамо, дакле, проценат ефеката и успешности за први и други циклус. Око 44 одсто лица која су учествовала у програму су се запослила. Највећи број управо код послодаваца код којих су се оспособљавали. Трећи циклус је управо завршен ових дана и немамо још увек његове ефекте, али очекујемо и добре ефекте и код њега", додаје Мартиновић.
Програм је покренут 2020. године, а тренутно је започет четврти циклус.
"Највећи број укључених лица до сада јесу из нивоа средње стручне спреме, негде око 75 одсто су средњошколци. Преостали број је дакле из круга вишег или високог образовања и оно што је важно јесте да се близу 90 одсто послодаваца из приватног сектора укључило у оспособљавање кандидата што гарантује управо и велики успех и запошљавање након овог процеса, имајући у виду да у јавном сектору још увек постоје ограничења у запошљавању", закључује Зоран Мартиновић.
Влада Србије је, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, усвојила измене уредбе о програму запошљавања младих "Моја прва плата", којим је омогућено повећање износа месечне новчане накнаде незапосленима који ће бити укључени у програм.
За младе са средњим образовањем месечни износи су повећани са 25.000 на 28.000 динара, за младе са високим образовањем са 30.000 на 34.000 динара. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.