Izvor: RTS, 07.Dec.2023, 15:18

Ердоган у Атини: Нема нерешивих питања између НАТО-а, Турске и Грчке упркос бројним неслагањима

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у да нема нерешивих питања између НАТО савезника Турске и Грчке упркос неслагањима око низа питања, и додао да Анкара жели да настави позитиван замах постигнут у билатералним односима.
Грчка и Турска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су се сложиле да се фокусирају на остваривање добросуседских односа, да задрже отворене канале комуникације, повећају обим трговине и раде на питањима која су их раздвојила, посебно у Егејском мору.

"Међу нама не постоји питање које је нерешиво. Све док се фокусирамо на слику и не будемо као они који прелазе море и даве се у реци", рекао је Реџеп Тајип Ердоган, после састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Атини.
Савезници у НАТО-у желели су да повећају обим билатералне трговине на 10 милијарди долара, док је Ердоган рекао да би обе земље могле имати користи од састанака на високом нивоу који се одржавају сваке године.

"Географија и историја су нам налагале да живимо у истом суседству. Али осећам историјску одговорност да искористим ову прилику да доведем две државе раме уз раме, баш као што су наше границе", рекао је Мицотакис.
Током посете Атини, Ердоган се претходно састао са грчком председницом Катерином Сакеларопулу и најавио "нову еру у односима између Турске и Грчке.
Сакеларопулу је касније изјавила да је "важно одржавати позитивну климу" и да две земље "раде заједно на очувању мира и добросуседских односа у корист нашег народа".


Навикли на вербалне надметање последњих година, хладни односи између два суседа значајно су се одмрзли након што је Грчка брзо послала помоћ после разорног земљотреса у Турској у фебруару.

Грчка и Турска су деценијама у сукобу око низа питања, укључујући енергетске ресурсе у источном Медитерану, прелет Егејског мора и етнички подељен Кипар.

Дошли су на ивицу рата 1990-их, а последњих година су се свађали око енергетских ресурса у источном Медитерану, питања одбране, миграција и набавке борбених авиона, што је прекинуло разговоре о сарадњи.

Али "дипломатија земљотреса" - слично другом топљењу под сличним околностима 1999. - поново је преокренула ток.

Уз оптимистичан тон, Ердоган је раније рекао да би две земље требало да се фокусирају на позитивне, а мање на негативне стври.

"Биће много корисније за будућност ако ствари посматрамо из полупуне перспективе", рекао је Ердоган током ранијег састанка са грчком председницом Катерином Сакеларопулу.

Грчка је добила дозволу од Европске уније да поново активира седмодневну туристичку визу за турске посетиоце за 10 острва у близини турске обале.

Обе земље желе да покажу да су спремне да поправе везе.

Турска тражи чланство у ЕУ више од две деценије. Након дужничке кризе која је потресла зону евра, Грчка жели да поврати своје темеље и да се појави као стуб стабилности у променљивом геополитичком пејзажу због рата у Украјини и сукоба у Гази.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.