Izvor: RTS, 06.Dec.2023, 16:48

Како терапија уз помоћ коња помаже у лечењу и дружењу

Хипотерапија - лечење уз помоћ коња, дуже од две године спроводи у Руми. На бесплатне терапије које организује Установа за пружање услуга социјалне заштите ''Солидарност'', долази више од 50 особа са сметњама у развоју.
Разговором и тимарењем- у мањежу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на ободу Руме, почиње свака терапија. Опрема и безбедност у седлу су најважнији, а дружење са коњима, деци са сметњама у развоју право је уживање.
"Загрли је, покажи јој колико је волиш. -Како јој кажеш? -Била си добра”, каже Јован Ђурић из Руме, а Давид Тркуља додаје: "Тимаримо нон стоп те коње. Чешљам их највише, и највише волим ту хипотерапију. Волим кад сам на коњу, осећам се онако некако слободно.''
Терапије кроз игру, посебно се планирају за сваког корисника. Напредак се прати. Кораци су ситни, али приметни и веома значајни.
“Давид долази већ две године на хипотерапију, јако му прија што се тиче јачања мишића, горњег дела тела, ногу, равнотеже видим да му прија, а и само дружење са животињама је веома значајно'', наводи Горица Тркуља.
“Утиче на њихово самопоуздање, самопоштовање. И сама интерекација, и дружење са животињама ствара њима неко ново искуство. Истржују се мириси, осећај. И за њих је све то нешто ново. Интерекација и дружење са коњима је њима од великог значаја, и сама терапија која се обавља овде у природи је исто тако битна'', објашњава Драгана Пилиповић из Установа за пружање услуга социјалне заштите ''Солидарност''.
Миран темперамет и послушност коња, пријају особама са сметњама у развоју. Друже се једном седмично, по пола сата. Поред мањежа је и хала за зимске тренинге.
“Користимо троје коња, имамо још једног младог, кога деца сад за почетак мазе, чешу, упознавају се, дижу ноге, значи да направе тај основни контакт са коњем, и кад виде да он неће ништа, онда се много лакше ослободе на великом коњу'', наводи Јован Пузић, инструктор јахања.
Јабука на крају сваког дружења, захваност је коњима за радост коју им доносе. Уз хипотерапију, у Руми бесплатно организују и школу јахања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.