Izvor: RTS, 06.Dec.2023, 16:45

Лозница: Све више дама у предузетничким водама

Већ неколико година уназад у Лозници се бележи пораст женских предузетничких радњи, а ове године од укупног броја нових предузећа, више од 60 одсто је у власништву жена. Статистика показује да је у предузетништву све више младих жена до 35 година.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Одмах по добијању дипломе, Тијана Аврамовић из Лознице упустила се у предузетништво. Отворила је агенцију за књиговодство, а после десет месеци пословања и повећања обима посла запослила још младих радница.
"Идеја је настала почетком ове године, добијањем сертификата ревизора, а до реализације ове идеје дошло је након добијања средстава, бесповратних средстава од Националне службе за запошљавање, која су ми омогућила да радим, тренутно наш тим чине четири књиговође", наводи Тијана Аврамовић, власница књиговодствене агенције.
Статистика показује да већина новоотворених предузетничких радњи опстаје и након прве године пословања. Осим финансијске независности, лозничке предузетнице са вишегодишњим искуством, истичу, да је за континуитет у развоју бизниса важна не само жеља за увећањем профита, већ и стално усавршавање.
"Када једно предузеће постоји једанаест година као наше, ја лично као неко ко се бави производњом козметике да је увођење и имплементација стандарда кључна за развој и напредак предузећа", каже Олгица Самоиловић, власница компаније за производњу козметике.
Субвенције за самозапошљавање, предузетнице виде као олакшавајућу околност приликом покретања посла. У 2023. години у односу на 2022. број младих жена које су у Лозници искористиле ту могућност већи је за 15 одсто.
"Спектар делатности је заиста широк, од књиговодствених агенција, козметичких салона, фризерских салона, домаће радиности, разних производних делатности у домаћој или кућевној изведби, често су то и породични бизниси", наводи Зоран Миловановић, директор Филијале НСЗ у Лозници.
У Лозници је тренутно незапослено више од три хиљада жена, а чак 60 одсто чине старије од 60 године. Охрабрује, кажу, податак да су предузетничке амбације највидљивије код младих и то одмах након завршетка школовања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.