Izvor: RTS, 04.Dec.2023, 16:20

У манастиру Велуће код Трстеника отворен музеј

Данас је Ваведење , један од 5 највећих празника посвећен Пресветој Богородици. Крсна слава многих породица , али и храмова међу којима је и манастир Велуће надомак Трстеника у ком је отворен музеј, први манастирски у Крушевачкој епархији.
У витринама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и на зидовима историја која је писана столећима. Сведочанства шестовековног трајања женског манастира обновљеног 1833. године .
"До данас монашка заједница је активна и постојана. Тако да у манастиру постоји пуно старих богослужбених књига, богослужбених одежди, слика, икона које су биле иконостасу, пуно експоната из 19 века и нешто мало из 18. Века.Тако да је заиста било потребно да се оформи један овакав музеј да прикаже историју манастира Велућа", каже мати Теодора, игуманија манастира Велуће.
Посебан, централни део изложбеног простора посвећен је свештенику Душану Поповићу кога је за старешину поставио Владика Николај почетком другог светског рата како би заштитио манастир и сестринство. Стрељали су га комунисти 44. године.
"Одушевљена сам, шта видим. Баш сте налетели ја сам случајно унука Душана Поповића и све знам и како је настајало све то и јако сам захвална мати Теодори, игуманији која је уопште дошла на ову идеју која је ово спровела јер је ово нешто фантастично", каже Маја Стојичевић, унука.
"Све оно што је заиста дивно и красно што можемо рецимо да видимо у манастиру Хиландару или неким великим ризницама , манастиру Студеници, Жичи ево тако нешто у мањем обиму можемо да видимо и овде у манастиру Велућу. Тако да ће и верници, парохијани овога манастира, али и сви поклоници који желе да посете овај манастир да се поклоне светињи, буду на светој литургији, имаће прилику и да погледају музеј", наводи протојереј ставрофор Драги Вешковац.
Део сталне поставке су и предмети које су монахиње користиле у својим радионицама, као што је и иконописање ком су и данас посвећене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.