Izvor: RTS, 04.Dec.2023, 10:22

Мићовић: Цене горива остају на садашњем нивоу, нема назнака да ће доћи до већих турбуленција

Нови договори ОПЕК-а унели су неизвесност на нафтно тржиште – земље извознице нафте договориле су се о новом смањењу производње и ширењу картела. Тврде и да цена барела од 80 долара није реална. Међутим, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Мићовић каже за РТС да горива има довољно и да ће цене остати на овом нивоу, јер нема индикација да ће доћи до неких већих турбуленција.
ОПЕК већ више од две године смањује производњу. Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић рекао је да из једне кризе идемо у другу.

"Све је почело ковидом и падом цене сирове нафте, чак испод нуле. Тада су сви схватили, произвођачи и извозници нафте, да морају да смање своју продукцију како би ускладили ниво понуде и потражње. Имамо скоро изашле податке за процену производње од 2023. године. ОПЕК земље производе око 33 милиона барела на дан у 2023. години и то је смањење од 0,91 милион барела", објаснио је Мићовић.
Према његовим речима, њихово место заузимају у то време државе ван ОПЕК-а, које су повећале своју производњу за 1.780.000 барела и тако је успостављена равнотежа.
"Земље ОПЕК-а то нису урадиле, цена нафте би пала ниско, то делује као добра вест. Међутим, дугорочно то је неодрживо и може да угрози снабдевање. Ова цена од 80, колико год ОПЕК био незадовољан, је заправо у том коридору ±85, где је реално прихватљива цена и за потрошњу и за производњу", истакао је Мићовић.
Састанак ОПЕК-а који је одлаган, одржан је у четвртак. Мићовић каже да свих претходних месеци, када је најављивана седница ОПЕК-а, шпекуланти су успевали да подигну цену нафте и да јефтину купљену нафту распродају.
Цене деривата падају Већ пету недељу на европском тржишту и цене деривата падају, а падају и на нашим пумпама. Мићовић је анализирао дијаграм који показује период важења уредбе о одређивању највиших малопродајних цена у Србији.
"Горња линија показује како су се кретале малопродајне цене. Од 222 динара које су биле највише, до 180 колико су биле најниже цене. Котације дизела на међународном тржишту и нашег тржишта се поклапају и показују колико на малопродајну цену у Србији доминантно утичу котације са међународног тржишта", напоменуо је Мићовић.
Како је рекао, сада смо на нивоу од 200 динара по литру дизела, и то је апсолутно у складу са променом међународног тржишта.
Мићовић је напоменуо да горива има довољно и да ће цене остати отприлике на овом нивоу, јер нема индикација да ће доћи до неких већих турбуленција.
Додао је да је јануар и фебруар период када је најмања потрошња горива.
"Никаквих проблема сигурно неће бити с количинама, а комерцијалне залихе су на таквом нивоу, да можемо и јануар да премостимо уколико буде леда. Никада лед не траје тако дуго, много су опаснији летњи периоди када је суша и низак водостај, он може трајати месецима. Лед може трајати месец дана, сви су за то спремни", истакао је Мићовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.