Izvor: RTS, 03.Dec.2023, 11:52

Приступ дому здравља, школи или коришћење јавног превоза за особе са инвалидитетом често свакодневни изазов

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је предуслов за пуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у друштву приступачно окружење. Приступ дому здравља, школи, биоскопу или коришћење јавног превоза, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << проблем је о коме већина нас не размишља, а за особе са инвалидитетом то је често свакодневни изазов, изјавила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.
Остваривање људских, политичких, економских и социјалних права сваког грађанина зависи од доступних информација, услуга, објеката, зато морамо активно и континуирано радити да им се то омогући, навео је Зоран Пашалић у саопштењу.
Пашалић је указао на то да се о положају особа са инвалидитетом не говори довољно. Наглашава да врло важан аспект активности Заштитника грађана јесте подизање свести на свим нивоима о неопходности предузимања системских мера за унапређење њиховог положаја, пре свега приступу образовању, запошљавању, здравственој заштити и другим основним услугама.
Стога је, између осталог, Заштитник грађана са Сталном конференцијом градова и општина и Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва, покренуо иницијативу, и већ седам година заредом спроводи јавни позив за доделу награда јединицама локалне самоуправе за допринос развоју приступачности, са жељом да подстакне и ода признање оним јединицама локалне самоуправе које су у својој средини највише допринеле развоју свих облика приступачности.
Кроз солидарност, разумевање и инклузивне мере можемо створити средину у којој се сваки појединац цени и подржава како би имао једнаке шансе за развој и остваривање својих циљева, својих снова, истакао је Зоран Пашалић.
Бранкица Јанковић: Особе са инвалидитетом суочавају се са различитим проблемима Приступ дому здравља, школи, биоскопу или коришћење јавног превоза, проблем је о коме већина нас не размишља, а за особе са инвалидитетом то је често свакодневни изазов, изјавила је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.
Она је у саопштењу указала да се особе са инвалидитетом суочавају са различитим проблемима, како у погледу приступа објектима, јавним површинама, информацијама и комуникацијама, тако и услугама здравствене и социјалне заштите, при запошљавању и напредовању на послу.
Иако су видни помаци, пракса Повереника показује да је по броју притужби грађана, инвалидитет међу првих пет основа и ове, као и свих претходних година. Приступачност објекта у ком се живи је основни услов како би особе са инвалидитетом биле равноправне и учествовале подједнако у свим сегментима живота.
Због тога смо, између осталог, упутили иницијативу за измену Закона о планирању и изградњи, која је делимично усвојена, тако да је сада поступак олакшан, па се за извођење радова који се односе на остваривање приступачности на грађевинском земљишту или објекту у власништву више лица, не тражи више оверена сагласност власника, него одлука стамбене заједнице, наводи повереница. Јанковић наглашава да особе са инвалидитетом теже долазе до посла и поред мера активне политике запошљавања, а остваривање права на рад је кључно и за остваривање других права, излазак из сиромаштва или ризика од сиромаштва.
Значајан број деце са инвалидитетом и даље нема адекватну подршку у образовању Повереница каже да значајан број деце са инвалидитетом и даље нема адекватну подршку у образовању, јер се мере подршке не организују и не спроводе на истом нивоу у свим општинама и градовима. Повереник је упутио још 2019, а поновио 2021. године препоруку свим јединицама локалне самоуправе да предузму све неопходне мере и активности којима ће обезбедити успостављање и пружање услуге личног пратиоца деци којој је ова услуга неопходна.
Подршка личног пратиоца није услуга на коју дете може да чека, а уколико се не обезбеди на време и у континуитету, може отежати деци са инвалидитетом и сметњама у развоју напредовање у школовању и осамостаљивању, наводи Јанковић. Повереница истиче да је потребно уложити додатан напор за пуно укључивање особа са инвалидитетом у друштвени живот, што подразумева и остваривање политичких права. У погледу архитектонске приступачности бирачких места, направљен је највећи помак, а потребно је и даље радити на могућности гласања уз помоћ шаблона или листића на Брајевом писму за слепе и слабовиде особе.
Свакако, ми као друштво морамо много више урадити на уклањању свих препрека како би наши грађани и грађанке са инвалидитетом били истински равноправни у свим сегментима живота, закључила је Јанковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.