Izvor: RTS, 01.Dec.2023, 19:25

Брнабић: Посматрачка мисија - допринос ОЕБС-а организовању избора у Србији

Премијерка Ана Брнабић састала се са шефом посматрачке мисије Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР/КДИЉП) амбасадором Албертом Јонсоном.
Премијерка Брнабић је истакла да ангажовање Мисије, на челу са амбасадором >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Јонсоном, у њеном пуном капацитету са 30 дугорочних и 250 краткорочних посматрача, представља важан допринос и подршку ОЕБС-у за организовање и спровођење избора у Србији.
Брнабићева је поручила да је Република Србија чврсто посвећена спровођењу стандарда ОЕБС и ОДИХР чије се препоруке и смернице у потпуности спроводе у сваком изборном процесу.

У том контексту, Брнабићева је истакла да Србија од 2019. године континуирано сарађује са КДИЉП кроз Радну групу за координацију и праћење спровођења примене препорука за унапређење изборног процеса, а како би се изборни процес у Србији додатно побољшао и био спроведен у потпуном складу са највишим међународним стандардима демократије.
Премијерка је посебно информисала о резултатима у имплеметацији препорука Републичке изборне комисије, а на основу извештаја РИК-а, Радној групи за сарадњу са ОДИХР-ом.
Брнабић је навела да је Републичка изборна комисија, поред осталог: донела десет измена и допуна упутстава које су у складу са достављеним мишљењем ОДИХР-а; усвојила Програм обуке којим је предвиђено одржавање чак 13 различитих обука, у односу на осам колико их је било у претходном изборном процесу; припремила Програм едукације бирача за период 2024-2026 који је доставила и ОДИХР-у на мишљење; изменила своју веб-презентацију и прилагодила је посебно бирачима; додатно унапредила своје странице на друштвеним мрежама; припремила три изборна спота за бираче, као и једну радио поруку; успоставила регистар приговора; припремљено је више водича за изборе који су преведени на језике националних мањина.
Председица Владе је известила Јонсона да је Републичка изборна комисија припремила и нову функционалност на веб-презентацији која ће се налазити на почетној страници сајта и која ће омогућити да се објављују, односно прате резултати гласања на сваком бирачком месту појединачно, одмах по скенирању записника о раду бирачких одбора и уношења резултата у базу Републичког завода за статистику.
Премијерка је истовремено, говорећи о предстојећим изборима, указала на важност већег учешћа особа са инвалидитеом, припадника националних мањина и младих бирача.
Шеф Мисије ОДИХР Алберт Јонсон је премијерку информисао о мандату, структури и чланству посматрачке мисије у Србији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.