Izvor: RTS, 20.Nov.2023, 09:52

Француска недеља у Србији - трговинска размена две земље две милијарде евра, али има простора и да се унапреди

У престоници је у току традиционална Француска недеља посвећена јачању економских и културних веза две земље. Генерална директорка "Француско- српске коморе" Сања Иванић је рекла да у Србији имамо 130 француских компанија, које запошљавају 13.000 људи. Билатерална >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадња износи две милијарде евра и сваке године расте, каже Иванићева.
Влада Србије најавила је у наредних неколико година ширење привредне сарадње са Француском. Јесу ли француски инвеститори заинтересовани за долазак у нашу земљу и шта се нуди младима током ове манифестације.

Генерална директорка "Француско- српске коморе" Сања Иванић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је билатерална трговинска размена две земље две милијарде евра.
Према њеним речима, само прошле године размена је порасла за  30 одсто, а у Србији имамо 130 француских компанија, које запошљавају 13.000 људи углавном у аутомобилској индустрији, пољопривредним компанијама и дигиталној индустрији.
"У Србија 5.000 привредних субјеката послује са Француском, 800 компанија извози у Француску. Француско тржиште јесте захтевно, међутим, има још простора да се побољша та сарадња", рекла је Иванићева и додала да добијају упите наших компанија које извозе у Француску да отворе и компаније у тој земљи.
Напоменула је да су привредницу забринуту, да је у октобру била на највећем сусрету привредника у Француској и да је била радионица посвећена Србији.
"Интерес постоји, од короне влада додатни опрез где компаније нису сигурне шта ће се дешавати. Ово је први пут да је Србија била позвана. Потписан је споразум са нашим Министарством за науку, који ће допринети да се охрабе пројекти иновациј", каже Иванићева.
Како је рекла, тржиште рада доживљава највеће трансформације, од короне је почео учесталији рад од куће, али и примена роботизације и вештачке интилигенције.
Истакла је да млади могу добити стипендије, сваке године француска Амбасада даје стипендије за студенте, охрабрила их је да се пријаве за студентску праксу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.