Izvor: RTS, 17.Nov.2023, 07:07

ИДФ: Близу смо уништења Хамасовог система на северу Појаса Газе; Хуманитарна ситуација у енклави све гора

Четрдесет други дан сукоба Израела и Хамаса. Израелска војска je саопштила да улази у следећу фазу копнене офанзиве у Гази и да је близу уништењу Хамасовог војног система на северу Појаса Газе. Премијер Бенјамин Нетанјаху каже да Израел чини све што може како би >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << заштитио цивиле док води борбе против Хамаса, али да нажалост није био успешан. Хуманитарна ситуација у Гази је све гора – болнице се затварају због непостојања услова за рад, а недостатак горива отежава рад телекомуникација. Три Палестинца су убијена у израелском нападу дроном у Џенину на Западној обали.
Сукоб Израела и Хамасa ушао је у 42. дан. Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је да Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) улазе у следећу фазу копнене офанзиве у Гази, као и да су заузеле западни део града. Начелник генералштаба ИДФ-а навео је да су близу да униште војни систем Хамаса на северу Појаса Газе.
Тврде да су у болници Шифа израелски војници пронашли "значајне ствари", али нису прецизирали о чему је реч.
Израелска војска саопштила је да је у згради, у близини болнице Шифа у Гази пронашла тело таоца из Израела. Како наводе, реч је о 65-годишњој жени која је отета 7. октобра, а војска и полиција су обавестиле њену породицу.
Хуманитарна ситуација у целом Појасу Газе је све тежа. Због недостатка услова за рад, затворена је још једна болница у Гази, а 45 пацијената који су чекали на операцију остављени су у простору за пријем.
Kанализација се излила на улице града Рафа у Појасу Газе, пошто је нестало горива које служи да покрене канализационе пумпе, саопштио је директор агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском Истоку Томас Вајт.
Недостатак горива прави и проблеме са телекомуникацијом и предвиђа се потпуни прекид веза.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.