Izvor: RTS, 16.Nov.2023, 15:18

Сусрет Си–Бајден из кинеског угла – пет стубова сарадње уз мирну коегзистенцију

Кинески и амерички председници Си Ђинпинг и Џозеф Бајден одржали су састанак у Сан Франциску разменивши мишљења о међусобним односима и важним питањима која се тичу мира и развоја у свету, наводи се у извештају кинеске медијске групе окупљене око државне телевизије >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Си-Си-Ти-Ви.
У извештају са сусрета Сија и Бајдена у Сан Франциску истиче се да могућност проналаска правог пута коегзистенције Кине и САД као две велике земље света утиче на мир, развој у свету и будућност човечанства.

Кинески лидер Си Ђинпинг је у уводном говору нагласио да међусобни односи у протеклих пола века никада нису ишли глатко, али да су упркос разним проблемима наставили да се крећу напред.
Кинески председник је, како се наводи, указао и на неопходност да две земље у новим околностима и на темељу консензуса залажу за нове визије градећи пет стубова у међусобним односима.
Као прво, истиче се да се Кина увек залаже за стварање стабилних, здравих и одрживих билатералних односа уз неопходност очувања својих темљних интереса и принципа.
Као друго, међусобне несугласице двеју земаља, према Пекингу, морају да се решавају уз више комуникације, дијалога и консултација, да се трезвено решавају спорови и инциденти.
Трећи стуб наглашава потребу за унапређењем сарадње и у традиционалним областима, као што су трговина, економија, пољопривреда, и у новим областима попут климатских промена и вештачке интелигенције.
Четврти се односи на заједничку поделу одговорности великих земаља – Кина и САД треба да јачају коегзистенцију и сарадњу у међународним и регионалним питањима, да обезбеде свету више јавних добара.
Пети стуб подразумева заједничко промовисање међуљудских размена.
Сарадња на корист обеју страна У многим областима постоји конкуренција између Кине и САД, али не треба да буде таква да само једна страна добија, већ трка у којој се две стране боре за предност и напредак тако да обе земље нешто добију, напомиње се у извештају кинеске телевизије.
Пекинг сматра да конкуренција не представља све у кинеско-америчким односима, да је економска комплементарност далеко већа од конкуренције.
У постојећим околностима заједнички интереси САД и Кине се не умањују већ се, напротив, увећавају.
Двојица председника сложила су се да је потребно јачање дијалога у разним областима, као што је борба против кријумчарења дроге, обнови механизама за контакте у војној сфери као и да се повећа број комерцијалних авио-летова од почетка наредне године.
На састанку у Сан Франциску, како се наводи, кинески преседник Си је још једном дао јасан одговор на питање како се Кина слажу једна с другом – путем мирне коегзистенције, сарадње у којој сви добијају.
Кина и САД имају велику одговорност за развој човечанства – тежња ка заједничкој користи целог света с разлогом је циљ у новој ери, закључује се у извештају кинеске телевизије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.