Izvor: RTS, 08.Nov.2023, 12:56

У Хрватској потврђен четврти случај тровања, повучени неки производи

У Хрватској су четири особе хоспитализоване због сумње да су се отровале газираним пићем - три у Загребу и једна у Ријеци. Полиција врши увиђај и узима узорке спорног пића за даљу истрагу. Из радњи у Загребу и Ријеци већ се повлаче из продаје спорни газирани напици. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Први пацијент из KБЦ-а Загреб, након што је имао блаже симптоме после конзумације газираног пића - отпуштен је кући. Утврђено је да има блаже ендоскопске озледе непца и горњег дела једњака.

Kод другог пацијента утврђено је да нема озледа једњака, и он је имао блаже симптоме, казала је гастроентеролог  у KБЦ Загреб Мирјана Kалауз.
Додала је како су обојица приметила печење и бол у устима и бол те отежано гутање, а то су симптоми код "дигестије корозивних средстава", рекла је докторка Калауз.
Хрватски министар здравља Вили Берош рекао је да је данас "нешто више пацијената".
"Још их је неколико, сви су лакше озлеђени, код многих је упитно ради ли се о хемијској повреди или психогеној реакцији или неком другом патолошком стању. У овом тренутку ситуација је под контролом. Морамо бити опрезни, али не треба сејати панику ", казао је хрватски министар.
Хрватски лекари апелују на грађане да у случају да попију затровану течност никако не пију воду, сода бикарбону и слично, већ да се јаве лекару.
Из појединих продавница у Загребу и Ријеци трговци су са рафова из продаје повукли спорна газирана пића до окончања истраге.
Хрватски завод за јавно здравство примио је узорке безалкохолног пића које им је доставила санитарна инспекција након увиђаја у ријечком кафићу где је недавно позлило једној особи, а резултати анализе биће достављени Државном инспекторату.
У циљу заштите здравља људи, односно постојања сумње да одређени артикли нису сигурни, а у складу с Законом о храни санитарна инспекција је забранила стављање на тржиште и повлачење одређених суспектних производа.
Стручњаци тврде да је мало вероватно да су затроване само поједине боце газораних пића.
Министар здравља Вили Берош је на питање новинара могу ли грађани бити сигурни одговорио да то у овом тренутку не може нико рећи, и додао да је најбоље пити воду.
Гастроентеролог Рајко Остојић препоручио је грађанима да избегавају сва газирана пића и да пију обичну комуналну воду.
Компанија "Кока-кола ХБЦ Србија" саопштила је да се вода која је повезана са случајем тровања у Хрватској не налази у портфолију те компаније на српском тржишту.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.