Будисава – место познато по мултикултуралности (ФОТО, ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Nov.2023, 10:01

Будисава – место познато по мултикултуралности (ФОТО, ВИДЕО)

Будисава је место у близини Новог Сада које је, поред тога што је познато као мултикултурална средина, познато и по томе што је најмлађе насеље у околини. Настало је пре мање од два века, према акту које је издала тадашња двојна монархија, Аустрогурска. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Тачан положај насеља казује да се оно налази надомак Каћа, удаљено од центра Новог Сада свега 18 километара.
У просеку возилом до центра града из Будисаве треба око  минута, зависно од гужве.
Фото: Градске инфо Будисава – место које је настало специфичним актом у 19. веку Будисава је насеље које је основано 1884. године. У то време аутономна покрајина Војводина спадала је под управу Аустроугарске, с тога дозволу за насељавањем и оснивњем новог места за живот морало је проћи кроз њихове руке.
Фото: Градске инфо Идеју о настанку Будисаве покренуо је мађар Јанош Ханкоњи који је добио дозволу од аустроугарске власти да Будисава никне на неискоришћеној државној земљи. Иако је, становништво већински било сачињено од Срба, тих година је вршено је плански насељавање Мађара од стране угарске власти, с тога дозвола да се направи ново место морало је да чини посебне услове. Тако је Будисава, посебним декретом о оснивању, који је издао председник угарске владе Калман Тиса, које је садржало да будуће становништво новог насеља буде сачињено искључиво од мађарске и немачке националности.
Фото: Градске инфо Након Другог светског рата, немачко становништво се исељава, а српско се насељава. Данас Срби чине већинско становништво, а велики је проценат и мађарског становништва.
Будисава данас Будисава је данас место које има један државни вртић, вртић „Зека“. Овај вртић настао је пре 15 година, а рад у њему одвија се двојезично, на мађарском и српском.
Основна школа у Будисави носи назив по чувеном српском академику и књижевнику Иви Андрићу. Школа је основна 1885. године, а прва школска зграда, како стоји на званичној страници школе, настала је свега годину касније 1886. године и имала је само две учионице. Настава се увек одражвала на српском језику, а након Другог светског рата школа је добила и епитет државне школе. Изградња данашње зграде школе завршена је 1966/67 године. Настава се изводи и на српском, али и на мађарском језику.
Фото: Градске инфо Будисава је место које је познато по бројним културним местима. Од библиотеке „Ендре Ади“ до Етно куће „Будисава“ која је настала са циљем да представи живот и свакодневницу становника Будисаве током 19. и 29. века.
У Будисави такође постоје два културно-уметничка друштва, КУД „Младост“ и КУД „Петефи Шандор.
Од верских објеката, Будисава има православни храм, Храм Сабора српских светитеља, Католичку цркву Госпе од Мађара и Реформаторску цркву.
Фото: Градске инфо Поред верских објеката, Будисава има пошту, дом здравља, Месну заједницу, Добровољно ватрогасно друштво, али и богат спортски живот.
Фудбалски клуб „Динамо“ постоји већ 77 година, од 1946. године и има свој стадион у центру Будисаве. Поред њега ту је Фудбалски клуб „Москва Будисава“, као и Карате клуб „Пантер 2011“.
Не треба заборавити напоменути миран живот у којем становници Будисаве уживају, упркос близини града Новог Сада.
Фото: Градске инфо Руменка – идеално место за живот у околини града (ФОТО, ВИДЕО)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Будисава – место познато по мултикултуралности (ФОТО, ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.