Izvor: RTS, 28.Okt.2023, 08:53

Крстић о састанцима у Бриселу: Помак постоји макар у домену Статута за ЗСО

Доцент Факултета политичких наука Милан Крстић каже за РТС да на састанцима у Бриселу, који су одржани у четвртак, дефинитивно није постигнут успех. Помак постоји макар у домену Статута Заједнице српских општина, мада не знамо шта садржи, напоменуо је Крстић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Маратонски састанци у Бриселу без договора. Дијалог у ћорсокаку, европски званичници понављају захтев – да се две стране врате за сто. 
Опречна су мишљења о последњим разговорима у Бриселу. Док део западне штампе, али и аналитичара, оцењују да су састанци били без успеха, немачки канцелар каже да не дели ту оцену. Олаф Шолц сматра да преговори нису пропали, јер су, како каже, обе стране исказале спремност за спровођење договора.
Доцент Факултета политичких наука Милан Крстић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, коментаришући последње састанке у Бриселу, каже да дефинитивно није постигнут успех, а помак може да буде.
"Помак може да буде зато што смо имали један нови предлог на столу, који није познат јавности. То је нацрт, како смо сазнали европског плана за Статут ЗСО – то је операционализација свих дилема које смо имали до садау вези са тим како треба да изгледа ЗСО", напоменуо је Крстић.
Ако је, а то је речено у закључку са Европског самита и у изјавама за медије које су дали највиши функционери Немачке, Француске и Италије - да је постигнута начелна сагласност у вези са тим документом, потврђена сагласност са Бриселским и Охридским споразумима – онда то јесте нови моменат, јер имамо сагласност око новог документа, навео је Крстић.
Према његовим речима, ако се вратимо мало раније видимо да те начелне сагласности нису довеле до неке операционализације.
"Прво, Приштина је давала много сигнала у претходном периоду да није спремна да имплементира ЗСО и радила је све на томе да се ЗСО никад не имплементира чак и ако даје формалну сагласност", додаје Крстић.
У јучерашњој изјави, односно званичном саопштењу које је објављено на сајту немачке владе, стоји да се од Београда очекује да иде у оправцу де факто признања – то је неприхватљиво за Београд, мада је питање шта значи то де факто признање и шта под тим подразумевају, напомиње Крстић.
"Чули смо више пута да је чланство у УН неприхватљиво за Србију, ако се подразумева да је то један вид де факто признања, дакле, ту немамо сагласност", подвукао је Крстић.
За даљу имплементацију овога, да бисмо могли да кажемо да је то успех у погледу имплементације споразума мора да прође још много времена, истиче Крстић, додајући да је скептичан да је то могуће решити.
Помак постоји макар у домену Статута за који не знамо шта садржи, закључио је Крстић.
Цело гостовање Милана Крстића можете погледати у видео-запису на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.